Børn kan sagtens få en forståelse for tal allerede fra vuggestuealderen. Det mener forfatter Pernille Pind, der netop har udgivet tre smukke tællebøger til børn. 

Forlaget Pind og Bjerre specialiserer sig indenfor udvikling af matematik- og regnebøger, og har nu også udgivet en bogserie, der har til formål at få børn i alderen 2-5 år til at bruge tal i deres daglige sprog. Målet med bøgerne er ikke nødvendigvis at barnet skal oplæres i "førmatematik", men nærmere at barnet skal få en forståelse for, at tal er en hverdagsting som vi benytter os af i det daglige sprog. 

Forfatter Pernille Pind tager i denne bogserie udgangspunkt i den fundamentale brug af tal i hverdagen. Bøgerne er opdelt med overskrifterne "Antal", "Antal og ting" samt "Tal og fingre". I bøgerne lærer børnene at italesætte, at en stol har fire ben, en cykel to hjul og at vi har ti fingere på hænderne, der kan hjælpe os med at afgøre, hvor mange pletter en mariehøne har på vingerne. 

Antal
I bogen "Antal" lærer barnet tal fra 1-12. Mors perlekæde går i stykker, og de tolv perler bliver spredt i hele bogen. Drengen med den gule taske tager ud for at lede efter dem. Han finder perlerne og mange andre ting med samme antal.

Fokus er på:

  • Tælleremsen. At tælle én ad gangen. En-to-tre …
  • Én mere og i alt. Der er én perle mere, nu er der i alt …
  • At tælle med mere end én ad gangen ved at dele op i grupper. Her er en edderkop med otte ben, fire på den ene side og fire på den anden.
  • Hverdagsting med antal. Rundtom er der andre ting med to: Et par vanter, to øjne, en terning med to prikker, en hånd, der viser to fingre osv.

Tal og fingre
Bogen “Tal og fingre” handler om de tal, vi kan vise med vores fingre. Drengen bor i nummer 10, det er alle ti fingre. Han går forbi gadens andre huse, hvor børnene viser, hvilket nummer deres hus har. Formålet med bogen er at introducere addition af de tal, der naturligt kan vises med fingrene.

Fokus er på:

  • Talsymbolerne for tallene 1-10. Her er to børn, der bor i hus nr. 5.
  • Visning af tal med fingrene. 3 kan vises med tommel-, pege- og langfinger.
  • Tilsammen. Pigen viser 3 fingre på den ene hånd og 2 på den anden, det giver 5 tilsammen.

Antal og ting
I bogen “Antal og ting” lærer barnet, at ting kan være ens på forskellige måder. Drengen og mor sejler rundt og samler insekter, cykler og mange andre ting. Skibet bliver fyldt med ting, som kan sorteres efter antal. Formålet med bogen er at fokusere på antal som en egenskab ved ting.

Fokus er på:

  • Ens og forskellig. Drengen finder to forskellige slags mariehøns. De er ikke helt ens, den ene har 2 pletter, den anden har 7 pletter.
  • Sortering. Hov, mariehønen med 2 pletter kravler over til cyklen med 2 hjul. Drengen og moren hjælper hinanden med at sortere tingene, så de kommer i rum med andre ting med samme antal.

Smuk og simpel stil
Bøgerne er udgivet uden forstyrrende tekststykker og matematikken formidles udelukkende via yderst smagfulde og æstetiske illustrationer udført af Mie Frey Damgaard. Den simple stil er valgt med overlæg, da forskning på området har vist, at tællebøger almindeligvis bliver overfyldt med irrelevante historier og tegninger, der hæmmer barnets læring og kan forårsage matematikvanskeligheder.

Børn i byen er yderst begejstrede for tællebøgerne og anbefaler dem til de, der gerne vil give deres børn en smuk og gennemført introduktion til brug af tal i hverdagen. 

Alderstrin: 2+ år
Antal, Tal & fingre, Antal & ting
Forlag: Forlaget Pind og Bjerre

Vejl. pris: 137,5 kr.