Skolestart står for døren for rigtig mange børn landet over. Det betyder nye, små trafikanter på vejene. Vi har her samlet inspiration til steder, hvor I kan træne og hente viden om trafiksikkerhed.

Øv ruten til og fra skole

Op til skolestart er det vigtigt at øve vejen til og fra skole, så barnet på sigt selv vil kunne klare den. Der skal trænes uanset om vejen til skole aflægges til fods, på cykel, på løbehjul, i bil eller med bus. I skal gå eller køre ruten mange gange sammen og aftale enkle, klare regler for, hvad barnet skal gøre de forskellige steder – fx stoppe ved kantsten, se sig for til begge sider, tjekke at bilerne stopper, før man selv går over for grønt osv.
sikkertrafik.dk/træn kan du finde masser af inspiration til øvelser, der er tilpasset forskellige alderstrin.

Tag på trafiklegeplads

Lad barnet øve sig i trafikken - uden at være i den! Det kan lade sig gøre på en trafiklegeplads. Mest kendt er Trafiklegepladsen i Fælledparken; en offentlig legeplads med en trafikby i børnestørrelse med små lyssignaler, mini-skilte, vejstriber, fortove, benzintank og meget mere. Her kan børnene lære at færdes i trafikken i trygge rammer. I åbningstiden kan I låne stedets cykler, men børnene er også velkomne til at medbringe egne cykler. Trafiklegepladsen er indhegnet, men har adgang døgnet og året rundt.

Læs og lær om trafik

I kender garanteret Villads fra Valby, den populære børnebogsfigur? Ham kan I faktisk også træne trafikregler sammen med. Villads fra Valby – sikker i trafikken er en sjov og legende trafikindføring. Bogen er blevet til i samarbejde med Børneulykkesfonden og består af korte faktatekster og store billeder af genkendelige trafiksituationer. Bagest i bogen er der en trafikquiz, hvor barnet kan tjekke sin viden om trafik, samt et sjovt trafikbrætspil. Bogen er udkommet på forlaget Høst & Søn og kan købes for 149,95 kr. i de fleste boghandlere – eller lånes på biblioteket.

LÆS OGSÅ: Guide: Byens bedste isbarer

Bliv cykelklar: Bilfri zoner og cykellege

Ifølge færdselsloven må børn over 6 år cykle alene, men du kan som udgangspunkt ikke regne med, at dit barn kan begå sig sikkert på egen hånd i trafikken, før det er 10-12 år. Mindre børn kan begynde at cykle alene på udvalgte steder, f.eks. ad stier til skolen. Ifølge Dansk Cyklist Forbund må du vurdere skolevejen, og hvor meget trafik, der er, når du skal afgøre om dit barn kan cykle alene.

Derudover skal dit barn selvfølgelig beherske cyklen 100 %. Hvis I vil øve jer på cyklen uden at tænke på biler og anden trafik, så opsøg nogle af byens bilfri zoner. Prøv fx cykelruten Den grønne sti eller tjek flere steder her: Guide til små cyklister: Her er byens bilfri zoner.
På Dansk Cyklist Forbunds hjemmeside kan I desuden downloade bogen 20 cykellege, der inspirerer til cykellege, der både handler om at have det sjovt og om at blive sikker på cyklen.

Rigtig god fornøjelse i trafikken – pas godt på jer selv og børnene.

Kilder: sikkertrafik.dk og cyklistforbundet.dk

Tilmed dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.