Mangler I inspiration til sommerferielæsningen? Børn i byen guider jer gennem sommerens bedste højtlæsnings- og frilæsningsbøger

Fasters vasketøj 

Af Zakiya Ajmis
Forlag: Carlsen
Alder: 3+ år

Faster er virkelig vild med sine kjoler, men hun er langt mindre vild med at vaske dem. En dag går hendes storvask ganske galt, og herfra tager forfatter Zakiya Ajmis de små læsere med ud på en rejse til Norges land, hvor faster blandt andet møder en elg og en trold. Fasters vasketøj er en vidunderlig småbørnsfortælling, hvor læseren bliver draget helt ind i fasters utrolige univers.

Sommer i skoven

Af Ulf Stark
Forlag: Gyldendal
Alder: 3+ år

Sommer i skoven er en lærerig børnefortælling om en (næsten) vrissen gårdnisse, en kanin-kærlighedshistorie og den dybe skovs flora og fauna. I farfars kaninskole lærer kaninerne nemlig om skovens planter, og gennem de smukt illustrerede tegninger bliver både børn og voksne suget langt ind i den svenske skov. Denne bog er både god som godnathistorie og som udgangspunkt for at gå på opdagelse i skovenes planteliv.

Villads fra Valby køber slik og Villads fra Valby er indbrudstyv

Af Anne Sofie Hammer
Forlag: Høst & Søn
Alder: 4+ år

De to nye bøger om Villads fra Valby, der både køber slik og er indbrudstyv er store sommerferiefavoritter. I begge bøger kommer Villads fra Valby som altid galt afsted, når han prøver at gøre det hele så godt som han nu kan. Hvis man har et læselystigt barn kan man jo passende anskaffe sig hele Villads fra Valby serien, så er der i hvert fald underholdning nok til hele sommerferien, for der er 14 bøger i serien. Bøgerne er både super gode til oplæsning og frilæsning.

Arme djævel

Af Kim Fupz Aakeson
Forlag: Gyldendal
Alder: 5+ år 

Arme djævel handler om en stakkels lille djævel ved navn Moloch, der helt uberettiget bliver smidt ud af helvede og pludselig finder sig selv mutters alene i et indkøbscenter. Her møder han en pige ved navn Doris og hendes hund Scooter, og så får han ellers travlt med at lære, hvordan man udskifter alle de onde djævlegerninger med rigtige gode gerninger, som eksempelvis skumfidusspisning. Historien er skrevet i det geniale Kim Fupz Aakeson-sprog, der både er hylende morsomt og såre enkelt.

Karmaboy - Kometen og den onde numsekløe

Af Jacob Riising
Forlag: Carlsen
Alder: 7+ år 

Karmaboy - kometen og den onde numsekløe er ikke en bog for sarte sjæle. Niller, en ganske almindelig dreng med superhelteabstinenser og numsekløe, opdager at der er en komet på størrelse med en trepersoners hjørnesofa på vej mod Skovlune Bytorv hvor han bor. Hverken hans ven Tykke, Pizzaejeren Erkan, Kopi-Kaj eller Else fra "Elses-helse" stiller noget op i kampen mod kometen, og Niller trækker derfor i et par skiunderbukser og et viskestykke som kappe og forvandler sig til superhelten Karmaboy. Bogen er rungende politisk ukorrekt og fræk så det basker - men den er vidunderlig! Læs den højt for dit barn, og husk at lave stemmer. 

Mig og min familie - aldrig helt alene

Af Anja Hitz
Forlag: Høst & Søn
Alder: 7+ år

Mig og min familie - aldrig helt alene er femte bind i historien om Rose og hende KÆMPE STORE familie. I denne bog møder Rose flygtningedrengen Masi, der er kommet til Danmark uden sine forældre. Masis kamp for at finde sin mor sætter Roses eget skilsmissefamilieliv i perspektiv, og Rose gør alt hun kan for at få Masi til at føle sig hjemme i hans nye land. Mig og min familie - aldrig helt alene er en fantastisk bog der formidler næstekærlighed og rummelighed. Rose er en rigtig sej pige og et godt forbillede for piger fra 7 år og op.

Elise og den brugte hund

Af Bjarne Reuter
Forlag: Gyldendal
Alder: 8+ år

I historien om Elise og den brugte hund oplever vi Bjarne Reuter på hjemmebane. Elise bor med sin musikerfar og sin arkitektmor i en lejlighed på Vesterbro. Det er jo alt sammen godt nok. Problemet er bare at Elises mor er rejst til Brasilien for at overvære opførslen af en hængebro, og Elise savner hende noget så forfærdeligt. Derfor går hendes far med til at købe en brugt hund til hende. Med den ikke så kønne, meget brugte hund McAduddi holder Elise ensomheden på afstand, og sammen har de lange nattesamtaler og tager på drømmerejser til Brasiliens jungle.

Stinkbombe & ketchupfjæs og de grumme grævlinger

Af John Dougherty
Forlag: Jensen & Dalgaard
Alder: 8+ år

Søskendeparret Stinkbombe og Ketchupsfjæs er hovedpersonerne i denne nye humoristiske bogserie. De bor på øen Heltobskur, hvor en tosset konge og en stor bunke grævlinger også bor. Kongen forviser dog grævlingerne fra sit kongerige, fordi han tror at grævlinger er det samme som næsehorn. Og så er stilen ligesom lagt an. Bogen om Stinkebombe & Ketchupfjæs og de grumme grævlinger er hylende morsom, og helt igennem barnlig på den fede måde. Bogen er skøn som højtlæsningsbog, men hvis man kan læse selv vil man også få en super skæg oplevelse.

Manden der hadede børn

Af Thórarinn Leifsson 
Forlag: Forlaget Torgard
Alder: 8+ år

Så er der sommerspænding! En serimorder myrder unge drenge i Islands hovedstad, Reykjavik. Samtidig flytter en mystisk lejer og hans hæslige lille hund ind i huset hos den 12-årige Sylvek og hans bedstemor. Lejeren siger, at han hader børn, og Sylvek får mistanke om, at manden der hader børn har forbindelse til mordene på de unge drenge og beslutter sig for at udspionere ham. Manden der hadede børn er en nervepirrende krimi for 8-12 årige, som fungerer super som højtlæsningsprojekt over sommerferien.

 

Provinspiger

Af Louise Roholte
Forlag: Carlsen
Alder: 11+ år 

Provinspiger er en tøse-tween fortælling om tre veninder og en fælles dagbog. Klara, Pernille og Simone bor i en lille provinsflække, hvor man skal med bus for at komme nogle steder overhovedet. De tre piger skal starte i 7. klasse, og skal derfor skifte skole da deres gamle skole kun går til 6. klasse. Det betyder selvfølgelig nye potentielle kærester og veninde-udfordringer. På samme tid finder Klara til sin store ærgrelse ud af at hun skal have en lillesøster, og de tre piger beslutter sig for at skrive en dagbog til den ufødte søster, med tips til teenagelivets do's and don'ts. Bogen er en del af Carlsens sommerfugleserie, som er bøger der er særligt udviklet i sprog og tematikker til piger i alderen 9-14 år. Denne fantastiske uprætentiøse fortælling passer dog bedst til piger fra 11 år og op.
 

Tilmed dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge.