Leg turist i egen by på nogle af Københavns ukendte steder. Der findes masser af slagsen - og de er helt klart et besøg værd. Vi guider jer til 5 typer oplevelser i det hemmelige København.

1. Anderledes museer

Besøg et af byens ukendte museer. Tag fx til Hvidovre og besøg Cirkusmuseet, som er ideelt for alle dem der har en lille cirkusartist i maven. Er I mere til et lidt uhyggeligt indblik i medicinens historie, så skal I besøge Medicinsk Museion i Bredgade eller Veterinærhistorisk Museum på Frederiksberg. På Politimuseet kan I desuden blive kloge på makabre mordsager og storforbrydere og i Nyhavn kan I opleve skibsstemning på Fyrskibet Gedser Rev, som tilbyder et indblik i livet på skibet, som det så ud, da det sidste skiftehold forlod det i 1972. Sidst men ikke mindst, kan man i en kælder i Københavns nordvestkvarter, opleve et vaskeægte Barbiemuseum med omkring 6.000 Barbiedukker.

2. Hemmelige oaser

Der findes op til flere hemmelige oaser i København, som er velegnede til et lille pusterum fra storbyens ræs. Det Kongelige Biblioteks Have er en af dem. Her kan man nyde blomstrende bede, springvandets vandplask og sol eller skygge efter eget valg. I den hemmelige Classens Have på Østerbro, som mest af alt ligner en stor gård, finder I desuden en frodig naturhave, hvor ungerne kan lege løs. Assistens Kirkegaarden er efterhånden ret kendt blandt de lokale, som et hang-out sted, hvor solens stråler kan nydes på græsset blandt træer og blomster - og bl.a. H.C. Andersens gravsten. 

3. Under jorden

Var det noget med en tur under jorden? Under Søndermarken ligger Cisternerne – Københavns drypstenshuler, som oprindeligt er et vandreservoir, der før i tiden blev anvendt til at forsyne hovedstadens borgere med rent drikkevand. I kælderen under Christiansborg Slot, finder I desuden velbevarede ruiner af biskop Absalons Borg fra 1167 og det efterfølgende Københavns Slot. Og på Københavns Befæstning ved Trekroner, kan I gå på oplevelse med en lommelygte i mørket – hvis I tør!

4. Fantastiske kirker

København har mange flotte, gamle kirker, men hvor tit har man egentlig besøgt dem? Den Engelske Kirke i Churchillparken ved Kastellet, er en flot gotisk kirke, som ligner noget fra et eventyr – helt klart et besøg værd. Marmorkirkens flotte kuppel har de fleste nok passeret en gang eller to, men indefra er kirken mindst lige så smuk. Grundtvigs Kirke på Bispebjerg Kirkegård er inspireret af gotikken og de europæiske katedraler. Den enormt store kirke er helt klart også et besøg værd, eventuelt kombineret med en god gåtur på den flotte kirkegård.

5. Gamle boliger

Besøg nogle af Københavns ældste, velbevarede boliger. Lille Mølle ved Christianshavn Vold er et helt specielt hjem, hvor fest og glade sammenkomster har sat sit præg på indretningen. Hjemmet har tilhørt ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard og hans hustru fra 1916-1973, men er nu ejet af Nationalmuseet. Klunkehjemmet er et andet af Nationalmuseets gamle hjem. Her kan man opleve en fuldt møbleret lejlighed, overdådigt indrettet i klunketiden, i årene omkring 1890. Kartoffelrækkerne, Nyboder, Humleby og Brumleby er desuden alle hyggelige gamle boligkvarterer med flotte, velbevarede boliger som er et besøg værd. 

Billeder: Cisternerne, Politimuseet, Nationaltmuseet.