Hvordan er det at være på barsel? Børn i byen spørger en række kvinder om deres vigtigste barselserfaringer og hvilke råd, de vil give videre til andre på barsel. Her er det blogger Plum Mum, der deler sine tips og tanker om barslen med familiens lillesøster.

Hvad er det bedste ved at være på barsel? 
Det bedste ved at være på barsel er den tid, du får lov at investere i dit lille nye væsen. Det er en sand gave at se din baby udvikle sig fra dag til dag og at få lov at opleve så stærk en symbiose med et andet menneske. Det er for vildt og fra tid til anden helt surrealistisk at tænke på! 

Desuden er jeg kæmpe fan af de flydende grænser, som man kan tillade sig at have under en barsel. Baby sætter agendaen fra første sekund, og sådan er det. Det betyder, at alle dine planer ofte bliver vendt på hovedet. Men det er fedt, og noget jeg har lært at holde af. Det var ellers svært for mig i starten, fordi jeg har et forholdsvis stærkt kontrolgen, der helst ikke tåler for meget kaos. Men jeg har ærlig talt lært at embrace det. Kaoset. Og den følelse er rar. 

Og nå ja, så skal man absolut ikke kimse ad babydates med søde veninder, der gerne må indeholde masser af kage og gåture med barnevognen med lun kaffe i hånden. 

Og det værste?
Nu er jeg typen, der knuselsker at være på barsel. Jeg keder mig ikke ét sekund, jeg føler mig ikke understimuleret, mangler selskab eller andet, så jeg har faktisk svært ved at svare på netop det spørgsmål. Altså det er selvfølgelig altid dejligt at få lov at få sin nattesøvn, at få lov at tage et bad, når man vil, og spise sig en hurtig mad, som man ikke altid er forundt under en barsel. Men det generer mig ikke det store, at netop ens egne basale behov må udsættes lidt til baby er glad og tilfreds. Det lyder ret overlegent og det er da også noget, der især er kommet til mig her under anden barsel. Jeg ved jo nu, at de 'hårde' faser blot er, ja, faser. 

Hvad var din vigtigste erfaring under barslen? 
At alting bliver lettere, hvis man giver slip og lader flyde. Både mentalt og fysisk. Det er ikke altid helt let at køre livet skematisk med en baby i hjemmet. Jeg har haft det bedst med ikke at have for mange strikse rytmer og rutiner. Det der med, at baby skal sove lur på helt bestemte tidspunkter i løbet ad dagen og ditto spise, lege osv. passer ikke ind i min verden - og har ikke passet til mine børn. Men jeg har mødt flere mødre, der vitterligt har kørt dagene ud fra et ret fastlagt program fra morgen til aften.
Vi har taget tingene minut for minut og dag for dag. På den måde går man heller ikke helt op i limningen, når lille baby bare ikke vil sove sin 'kl. 14-lur', som man jo netop have planlagt.  

Hvilket gyldendt tip fra en erfaren barslende vil du give til en nybagt mor, der netop er trådt ind i barselsland? 
Jeg vil faktisk nødigt dele ud af for mange råd og tips. Jeg blev selv bombarderet med mere eller mindre velmenende af slagsen under og op til min første barsel, og jeg overdriver ikke, når jeg fortæller, at jeg kunne have lukket ørene for 90 %. Så altså, mit gyldne tip må være, at man skal stole på sig selv og sin egen mavefornemmelse. Stol på, at DU er den bedste mor for dit barn, fordi du kender det allerbedst af alle og hvil så i det. 

Hvor er dit bedste barsels-hang out?
Jeg vil gerne fremhæve et helt område, nemlig Islands Brygge. Jeg elsker at gå tur med barnevognen, og her er det så nemt at stoppe op for en optankning på fx Foodshop eller Konstali. Og nu er det jo så nemt at smutte over til Christianshavn efter Cirkelbroen er kommet. På den måde kan man på kun en time gå den skønneste tur langs vandet på Bryggen og over til Voldene, hvor der er så naturskønt midt inde i byen. 

Skal jeg i stedet fremhæve ét sted må det blive Wulff & Konstali ude på Lergravsvej. Her er en dejlig atmosfære, lækker og ikke mindst pæn(!) mad, og det er nemt at amme, hvis man får en plads i sofaen bagerst i lokalet.   

Hvad anbefaler du, at man bruger sin tid på under barsel? 
Hæng ud med skønne damer med babyer. Det kan være veninder eller mødre fra din mødregruppe. Gå ture, besøg hinanden, tag på cafeer, gå på museer osv. 

Og fordyb dig i din hobby. Hvis du ikke har en, så få en. Jeg lærte fx mig selv at strikke en måned før lillesøsters ankomst, og jeg har strikket siden. Det er hyggeligt, afstressende og ret genialt, at man selv kan lave en fed garderobe til baby.  

Om Plum Mum:
Plum Mum hedder i virkeligheden Signe. Hun er gift med Kasper og har to små bedårende piger, Blommen fra 2012 og lillesøster fra starten af 2015. Signe blogger om hverdagen som familie og om de små ting, der optager hende lige nu og her: babymad, hjemmets planter, bæreseler, gåture med barnevognen, hjemmestrik og ferietips – alt sammen foreviget med smukke billeder og fine ord. Seneste nyhed hos Plum Mum er familiens huskøb. 

Følg Signe på plummum.dk og på Instagram @plummum

Fotos: Plum Mum