Vi er taget til Norge i den måske mest kedelige skandinaviske sommer i mands minde. Og indrømmet – vi er skeptiske. Haukeli, hvor vi skal opholde os, ligger i Telemark, som mange forbinder med den karakteristiske Telemark skistil, og vi ved ikke helt, hvad vi skal vente os af en iskold sommerferie i fjeldet.

Efter 4 timers kørsel fra Oslo ankommer vi til Haukeliseter Fjeldstue, der viser sig at have en fuldstændig fantastisk beliggenhed. Det er her, vi skal bo! Fjeldstuen er tænkt som et kærkomment opholdssted for vandrere, der går fra hytte til hytte for at få muligheden for lidt ekstra luksus midt i alt det primitive. Fjeldstuen ligger helt ned til den smukkeste spejlblanke sø omgivet af fjelde med sne på toppen. Og selv om her er koldt, slår sceneriet benene væk under os. 

Vildmarksspa, sneboldskamp og rensdyrgryde
Som noget af det første bliver vi tilbudt en tur i vildmarksspa’en. Den består af et stort trækar fyldt med varmt vand opvarmet af brændeovn - og ligger helt nede i søkanten. Lige ved siden af spa’en ligger en sauna med store panoramavinduer, hvorfra man også kan nyde den spektakulære udsigt. Både børn og voksne får mod på at skylle heden væk med et dyp i den iskolde fjeldsø for at styrte tilbage i enten spaens eller saunaens skønne varme.

Hardangervidda Nationalpark ligger lige bag os, og vi tager vi på vandring i fjeldet. Der går ikke længe før vi pludselig står midt i sneen, men i den mest vidunderlige varme højfjeldssol. Det er en syret oplevelse at mærke solen brænde samtidig med, at man får en iskold snebold i nakken af ungerne, der er helt oppe at køre over at have sne midt i sommerferien. 

Om aftenen spiser vi på a la carte restauranten, der byder på norske retter a la køttkaker med tyttebær til ungerne og en solid rensdyrgryde til de voksne, som vi skyller ned med husets øl fra eget mikrobryggeri. Vi prøver også stedets egen gourmet restaurant, der byder på en forret af limemarineret fjeldørred, til hovedret andebryst og confitteret andelår med en sublim sauce efterfulgt af hybenis og rarbarbertærte –alt sammen med en perfekt afstemt vinmenu.  Selv ungerne kaster sig over maden og elsker den, mens vi sidder og nyder udsigten til det majestætiske fjeld. 

Storslået natur
I løbet af ugen vandrer og fisker vi, og vi oplever, at Norge bare kan noget helt særegent med sine kæmpe fjelde, der har ligget her siden tidernes morgen. Vi føler os små, ydmyge og taknemmelige for den storhed, der er omkring os.

Den sidste dag lejer vi både, og ror ud til en lillebitte ø, som nordmændene har døbt ”Danmark”, fordi den en flad som en pandekage. Vi går i gang med at fiske og pludselig er der bid – en fin fjeldørred. Vi renser den og griller den direkte over bålet - fra sø til bord på under en halv time!

Inden afgang frygtede vi det kolde klima, men når man er i Norge, finder man ud af, at det bare er natur, og hvis man accepterer, at den er så meget større end en selv, så venter der intet mindre end fantastiske oplevelser for både børn og voksne.

Fakta Haukeliseter Fjeldstue:
Overnatning i alle prisklasser – lige fra værelse med eget bad til sovesale. Aktiviteter året rundt: Langrendski, fiskeri, kitesurfing, kanoture, hundeslædeture mm.  
Læs mere: www.haukeliseter.no

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.