Bomber, der falder og skud, der løses. Røg og støv vælter frem. Børn, der skriger og søger ly. Krigen flytter ind i børnene, som pludselig står alene med deres få ejendele i hænderne. Det er virkelighed. Eller det her er teater, som finder vej ind under huden på os alle, som om det var en virkelig fortælling om børn på flugt.

Under Haadys skjold er en frygtelig og aktuel forestilling om fem uledsagede flygtningebørns færd fra Syrien til Danmark. De har af forskellige grunde mistet deres voksne og møder nu hinanden og vælger at flygte som en flok, selvom der er masser af konflikt i den beslutning. 

Flugten får både det værste og det bedste frem i børnene. Angsten og frygten er tilstede hele tiden. Fællesskabet ind imellem. Kynismen og skammen hos den tidligere børnesoldat går hånd i hånd med sorgen over at miste, troen på et bedre liv og styrken til at gå videre. Det er store og voldsomme følelser, der kommer til udtryk gennem de unge flygtninge. Og deres forskellige ønsker reflekterer nuancerne i en flugt – en vil helst bare blive hjemme, en anden vil til en flygtningelejr i nærheden af Syrien, en foreslår at de går mod et land i nord, hvor dronningen passer på børnene. Derfor beslutter de at gå i retning af Danmark.

LÆS OGSÅ: Opskrift: Lækker blommetærte

Forestillingen er både vigtig, rørende og fantastisk flot. Både i sin enkle og dramatiske scenografi, og i fremstillingen. Scenen er fyldt op af søjler, der som eneste effekt udgør de vilkår rejsen byder børnene. Fra bygninger, der styrter sammen, til bøgetræer i en dansk skov.

Haady er navnet på det tørklæde, den ene af pigerne beskytter sig under. Gennem sin flugt nedskriver hun ønsker om børns rettigheder : ”Alle børn har ret til et skjold, der beskytter dem” og lidt mere humoristisk ”alle børn har ret til et kæledyr”.

Forestillingen er yderst relevant for danske børn,  som det seneste år er blevet præsenteret for problematikkerne på nært hold. Og mange børn stiller spørgsmål til, hvad der egentlig sker, når man er på flugt.  Med denne desværre alt for relevante forestilling kan skolebørn få en stor indsigt og mere konkret mulighed for refleksion over krigens og flygtningekrisens skæbner. Fra de står i deres hjemland, som falder sammen, til de står forkomne ved den danske grænse. 

Fem ud af fem stjerner: 
Under Haadys skjold, Teatret Zeppelin
Aldersbegrænsning: fra 9 år. Det anbefales at overholde aldersgrænsen.
Spilleperiode: Fra 4. september til 27. oktober 2017 (Denne anmeldelse er fra første opsætning af forestillingen i 2016).
OBS! Børn i byen klubmedlemmer får 75% rabat på billetter til forestillingen!

Tilmeld dig Børn i byen Klubben for kun 44 kr./mdr.

 

Fotos: Anders Rimhoff