Vi er taget på tur i DGI byen med vores fire unger. Vi skal både bruge tiden på at svømme og lege med vand, men først og fremmest er vi der for at prøve et helt nyt koncept – nemlig saunagus for hele familien.

De, der har prøvet saunagus ved, at det er en lise for sjælen, især på en kold vinterdag. Det er noget af det skønneste at sidde i saunaens varme, mens gusmesteren overhælder de glohede sten med vand og velduftende olier. Vi er dog ret spændte på, om konceptet kan overføres til børnefamilier, eller om det bliver for ekstrem en oplevelse for ungerne, der tæller tre på 8 år og en på 10. 

Vores gusmester viser sig dog hurtigt at have et fuldstændigt fantastisk tag på både voksne og børn. Hun starter med at fortælle, hvad der kommer til at ske, og at vi skal gætte, hvilke olier hun hælder på, når duften spreder sig. Lidt mere skræmmende er det, at hun fortæller, vi på et tidspunkt også skal helt uden for i januar kulden og overhældes med koldt vand. Børnene skælver allerede, men er samtidig nysgerrige og griner ved tanken om det forestående gys.

En oplevelse for krop og hoved
Vi kommer igennem en række dufte som spænder fra bl.a.  mynte, til citron og lavendel. Ungerne involveres hele tiden ved at skulle gætte, og de er overraskende sikre i deres bud. Saunaen er varm  og gusmesteren fordeler dampene ved at smælde sikkert med et håndklæde. Undervejs uddeler hun små stykker kokosnød og æblebåde, og vi får også et frossent lille smoothieshot som hurtigt tør op i varmen, som så iskoldt kan skyldes ned. 

LÆS OGSÅ: 3 i 1: Vandland, bowling og burgers

Ungerne er vilde med de store temperaturn udsving, men må dog hvine en smule, da hun hælder koldt vand ned over vores fødder. Tiden går stærkt og gusmesteren fortæller kyndigt om olierne og hvad det er, der sker i kroppen, når den udsættes for de store udsving mellem kulde og varme, og hvordan det påvirker immunforsvaret i positiv retning. Vi får både en oplevelse og bliver også en smule klogere undervejs. Gusmesteren er et ægte overskudsmenneske, der ikke bliver træt at svare på en byge af spørgsmål fra ungerne om alt fra olierne, til hvor varm saunaen kan blive. Og da en af børnene spørger, hvornår vi skal udenfor og overhældes med vand svarer hun med et stort smil, at det faktisk er lige nu!

Fra sofakartofler til springbønner
Vi bliver gennet udenfor i gråvejret med en temperatur på ca. 2 grader kun iført badetøj, og så bliver vi ellers på skift overhældt med en stor spand iskoldt vand. Alle vores unger gennemfører under høje skrig og hvin, men lige så mange grin. Og hvis man nogle gange synes at ens børn i vinterhalvåret kan være sofakartofler, så skal jeg lige love for, at de under det her treat bliver forvandlet til en gang mexicanske springbønner. Det er en helt fantastisk sjov og vild oplevelse, vi har sammen som familie, og vi føler os boostet med energi bagefter. 

Bagefter svømmer vi i DGI byens mange bassiner, springer fra vipperne og oser i de varme lave bassiner, som især er målrettet børnefamilierne.
Til sidst klæder vi om og går i cafeen og spiser lækre sunde panini sandwich fyldt med salat, saftig kylling og soltørrede tomater og skyller det ned med frisklavet kæmpe smoothies. Service og betjening er også her i top.

LÆS OGSÅ: Ystad Saltsjöbad - spa heaven kun 1 time væk

Gus eller gys
En af ungerne siger med munden fuld af sandwich, at vi havde en rigtig god gysmester, og vi begynder at grine, for det er faktisk en rammende titel med de skrig vi har udstødt i løbet af dagen.  Men gys eller gus, hun var eminent, og konceptet kan i den grad anbefales. Da vi til sidst kommer ud af DGI byen, har januarmørket sænket sig over byen, men vi er ligeglade, for det  bider ikke på os. Vi er i stedet helt varme og lyse indeni.

Billeder: DGI-byen