Det er TANKEN der tæller taler et hjerteligt sprog direkte til børnene, og temaerne er oplagte at tage med hjem i familien eller i skolen for en dybere snak om følelser, som rører sig. Både i forhold til jul og familie i det hele taget.

Juleforestillingen udspiller sig på en benzintank, som vi træder direkte ind i. På tankens værksted, hvor lyd, lys og mekanik gør alting meget levende og komisk, bevæger de fire tankpassere sig rundt iført sjovt hår og kedeldragter i et broget landskab af sang og dans. I tankens indre bliver blandt andet opført et humoristisk krybbespil med mange sjove detaljer. Men selvom stemningen er varm og løftet, lurer drillenissen lige under overfladen og straks, den er ude på løjer, bliver nogle kede af det og bange. 

Hvorvidt nisser findes er det spørgsmål, som rejser sig – for må man egentlig gerne blive i den naive og glade barnetro? Eller skal alting være alvorligt?

Fortællingen tager udgangspunkt i det drama, et barn kan stå i, når det er splittet mellem mor og far i et stort spørgsmål som: Hvor vil du holde jul?

Empatien eller manglen på samme har dannet grund for juleforestillingen. I en tid hvor mange familier er delt op, er det særligt nødvendigt med indlevelsen i de andres følelser.
Forestillingen fremstiller det dilemma barnet står i – og særligt, når det kommer til at sige ja til begge forældre, som den ene mekaniker her gør. Hvad gør man ved den smerte?
Juleforestillingen her byder ind med en løsning, som er ønskværdig for enhver – lad os alle være sammen. Lad os glemme former, konventioner og gammel konflikt og mødes i fællesskabet og hjertet. Det er naturligvis en romantisering, men ikke desto mindre et dybtfølt ønske hos mange. Som mekanikeren siger ”Jeg vil bare gerne være den, jeg er. Jeg vil gerne være i fred”.

Budskabet i ”Det er tanken der tæller” er både vigtigt og hjerteligt. Der er desværre en del kaos rundt omkring på scenen, så det ikke træder så tydeligt frem, som det burde. Der er mange sjove indslag, som forstyrrer handlingen lidt, og hermed bliver det en lille smule langtrukkent at følge med. Men hæng på, for det løser sig til sidst.

3 ud af 5 stjerner: 
Det er TANKEN der tæller

Teatret Hund, Københavns Musikteater
Kronprinsensgade 7, 1114 København K
Spilleperiode: 25. november – 20. december 2015
Alder: Fra 5 – 12 år
Varighed: 50 minutter uden pause
Køb billetter her.

Fotos: Søren Meisner