Bornholm har i den grad reddet med på bølgen af interessen for nyt nordisk køkken og er nok det sted i Danmark, uden for København, der i dag byder på landets største koncentration af gourmetoplevelser.

[SPONSORERET INDHOLD]

 

Øen har flere absolutte top end restauranter, hvor folk kommer fra udlandet for at opleve køkkener i verdensklasse, men måske endnu mere interessant er den del af det bornholmske køkken, der altid har været der, og som pludselig er blevet moderne. Bornholm er blevet indhentet af tiden, men på den heldige måde. 

Øen der flyder med øl og honning
Vi besøger flere af røgerierne bl.a. Nordbornholms røgeri, som virkelig bugner af kvalitet. Her spiser vi os igennem en række af de bornholmske specialiteter. Særligt vilde er vi med den saltstegte sild, der serveres med bløde stegte løg, rødbeder og grov Bornholmsk sennep. Engang en egnsret for fattige øboere og i dag en delikatesse, der virkelig sparker til smagsløgene! Vi kan næsten ikke køre mere end 1 km ad gangen før vi bliver lokket af gårdbutikker, der sælger et kæmpe udvalg af honning, sennep, gode rapsolier samt kvalitets spegepølser fra Hallegård, der er røget i op til 8 uger. Udvalget indbyder faktisk til, at man selv blander sig en kurv med delikatesser og bare sætter sig på klipperne i den skønneste natur og holder sin helt egen fem stjernede picnic.

Hjemmelavede vingummier og chililakrids
Vi bor på Hotel Balka Strand i Nexø, der ligger kun et stenkast fra standen, og i kort afstand fra den meget besøgte by, Svaneke. På byens plads er der marked hver weekend, der er masser af liv i de smalle gader - og musik på havnen. Udover at være en ekstremt hyggelig og køn by, så huser den også nogle af de helt store kendte navne inden for bornholmske delikatesser. Vi er bl.a. forbi Svaneke is, spiser de blødeste hjemmelavede vingummier fra Mermaid, udfordrer os selv med chililakrids fra Johan Bülow og køber et bjerg af de lækreste karameller med os hjem fra Karamelleriet. 

I løbet af ferien besøger vi Bryghuset i Svaneke, hvor øl udvalget er virkelig stort og der er nogle heftige mørke bryg imellem, der næsten skal skæres med kniv og gaffel. Men øllet passer til de solide retter som den confitterede bornholmske bryggergris. 

Klippeklatring toppet med spa
Imellem alle de smagfulde oplevelser er vi simpelthen nødsaget til at smide nogle kalorier, og en sjov måde er at få et kursus i klippeklatring. Vores instruktør er tålmodig og har opsat forskellige sværhedsgrader, så vi gradvist kan opgradere stigningerne og lære mere. Det er super hårdt, men også en kæmpe tilfredsstillelse, når man når toppen og triumferende kan se ud over havet og det kæmpemæssige granitlandskab.

Som afslutning på ferien tager vi til Rønne og flyder rundt i Den Bornholmske Diamant spa, inden vi skal hjem med færgen. Det er et godt tip, da rejsen opleves mere behagelig, når man ruller om bord på båden helt afslappet og gennemmasseret… - og med en stille glæde over, at bilen er proppet til bristepunktet med bornholmske delikatesser. 

Børn i byen var inviteret af Destination Bornholm

Fakta:
Klippeklatring ved Moseløkken Stenbrud: www.bornholmsoutdoorcenter.dk
Svaneke Bryghus: Svaneke Torv 5, 3740 Svaneke
Den Bornholmske Diamant Spa: Nordre Kystvej 34 3700 Rønne
Nordbornholms røgeri: Kæmpestranden 2 3770 Allinge
Hotel Balka Strand: Boulevarden 9A, 3730 Nexø

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.