Eventyrteatret tager os med efterårets familiemusical ’Fugl Fønix’ til Rusland. Det er underholdning på højt plan, men det er mere end det.  Stykket giver os, som familie, noget at snakke om. Det gør, at vi bliver en smule klogere på verden.

Den eventyrlige fortælling tager os på en rejse med bondepiger og babushkaer, kosakdansere og tatarer, en storfyrste og en oprørsk pigegruppe.
Omdrejningspunktet er den magtbegærlige Fyrst Vladimir, der bor på paladset med hoffets kosakker. Han udlover en belønning til den, der kan fange Fugl Fønix, som han vil udstoppe - og gøre til en del af hans samling af Fabeldyr.

Jagten på Fugl Fønix
Til kosakkernes store ærgelse, beslutter Vladimir, at den unge Dimitri skal nedlægge det eftertragtede trofæ. Dimitri er tartar – en folkegruppe, der er både forhadt og udstødt af kosakkerne.
Dmitris lillesøster, Irina, komplicerer opgaven, da den magiske fugl har udvalgt hende som en slags sjæleven, der knytter de to tæt sammen. Da den rebelske pigegruppe Mjaw Power bryder ind hos fyrsten, bliver opgaven ikke helt så enkel, som forventet - og en dramatisk handling udspiller sig i kampen om den strålende fugl.

Undervejs i den vilde jagt efter Fugl Fønix møder vi de venlige fantasidyr Gnomerne, der har en særlig kontakt til naturen, og  binder alle de mange personer sammen i eventyret om Fugl Fønix.

Underholdning med perspektiv
‘Fugl Fønix’ er på mange måder et virkelig sjovt og underholdende stykke. Vi griner godt af Vladimirs mor, der i hans mareridt går igen som 5 babushkaer, der vralter stift rundt og ikke vil vil forlade hans bevidsthed.

LÆS OGSÅ: Shanes balletfantasier og kreativiteten

Vi er også helt vilde med de to skøre hemmelige politiagenter Krutirøvski og Sekkeslabski, der med deres falden-på-halen-humor sætter historien i perspektiv. Vi får forklaret hvad ”korruption” og ”bagvaskelse” er - svære ord de heller ikke selv forstår, men som serveres virkelig sjovt, og sætter spørgsmål i gang hos vores børn, der efterfølgende åbner op for en hel snak om korruption og om Rusland.

Teater som dannelsesrejse
Stykket kan opleves som et underholdende eventyr men det kan også opleves som en dannelsesrejse og ambitiøs historiefortælling. Forestillingen har referencer til både noget helt klassisk og samtidigt også noget moderne og aktuelt. Fugl Fønix er et sagn fra persisk mytologi, og i virkelighedens verden findes den feministiske oprørsgruppe Pussy Riot. 

Der hvor det giver mening for mig at se teater som familie, er, når det giver os noget at snakke om og gør os en smule klogere på verden. Og hvor vi samtidig er godt underholdt undervejs.

'Fugl Fønix’ gav os lige netop nogle indgange til at snakke om nogle emner, vi ellers ikke ville have tage. Efter stykket får vi forklaret hvad korruption egentlig betyder, hvad frihed er for noget, og hvem Ruslands præsident er.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: The Sound of Music lever

Eventyrteatret formår i børnehøjde at vise, at vores verden rummer flere lag, som børnene selv får lyst til at spørge ind til, efter forestillingen. Man kan sige at Eventyrteatret er 'teater for nybegyndere' - på højt plan. 

5 ud af 5 stjerner: 
Fugl Fønix af Eventyrteatret spiller i Glassalen i Tivoli den 9.-18. oktober 2015.

Fra 5 år
Varighed: 2 timer inkl. 20 minutters pause
Køb billetter her.

Fotos: Ole Mortensen