Byen bugner med skulpturer. Men hvor finder man samlingerne, så man i ro og mag kan sammenligne og fordybe sig uden at skulle rende byen tynd med ungerne? Vi har fundet 5 skønne skulptursteder, som er værd at tjekke ud, hvis ungerne er vilde med kunstværker.

1. Christian 4.s Bryghus

I Christian 4.s Bryghus ved Frederiksholm Kanal, ligger Kongernes Lapidarium, som huser omkring 400 figurer og skulpturer i sten og gips. Et lapidarium er lige som et akvarium – ’lapis’ betyder sten, ’aqua’ betyder vand, ’arium’ betyder sted eller beholder. Altså er et lapidarium et ’stensted’, som i dette tilfælde er beliggende i en af Københavns ældste bygninger, bygget af Christian 4. som en del af byens militære befæstning. Skulpturerne i lapidariet er indsamlet fra kongelige haver, pladser og bygninger. Samlingen består primært af kongelige rytterstatuer, livagtige statuer af nordmænd og færinger, samt statuer af græske og romerske gudinder.

2. Ny Carlsberg Glyptotek

Glyptotekets samling består af kunstværker og kulturhistoriske genstande fra historiens begyndelse i Mesopotamien, faraonernes Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget – rundt om hele Middelhavet, samt fransk og dansk kunst i det 19. århundrede. På Glyptoteket findes masser af aktiviteter og omvisninger, som I bl.a. finder her. Derudover har stedet selv udvalgt 10 hovedværker som man skal se når man besøger stedet. Af disse er 6 skulpturer: Danserinde med balletskørt, Pompeius, Det sorte kongehoved, Sarkofag med liggende mand, Hoved af ung mand og En snigmyrdet kejser.

3. Thorvaldsen Museum

Thorvaldsens Museum er det eneste sted i verden, hvor man samlet kan se alle værker af billedhugger Bertel Thorvaldsen. Gå på opdagelse i Thorvaldsens egne skulpturer og skitser hertil, samt hans omfattende samlinger af andre kunstneres malerier og skulpturer, af antikke kunstværker og genstande, af medaljer, af breve, af bøger, af personlige genstande osv. osv. Thorvaldsens Museum er kendetegnet ved skulpturen på museets tag, som forestiller sejrsgudinden Victoria med sin firspand. Skulpturen er udtryk for den berømmelse, som Thorvaldsen fik med sin kunst i samtiden.

LÆS OGSÅ: De 5 gratis museer for børn

4. Kongens Have

I Kongens Have findes en lang række skulpturer. En af de mere kendte, er den af Hans Christian Andersen, som er placeret i den sydøstlige ende af Damegangen. Ud over H.C. Andersen findes også det såkaldte ’Hørupmonument’ ved Kongeporten ved Gothersgade, ’Enkedronning Caroline Amalie’ i Rosenhavens nordlige ende, ’Drengen på Svanen’ midt i havens runde springvand, ’Ekko’, ’Hjortegruppen’, ’Kamp med en Slange’, ’To hvilende Løver’, ’Herkulesskulpturen’ – som de fleste der har set Disney-filmen nok er ret interesserede i, og mange flere.

5. Botanisk Have

Også Botanisk have er indehavere af en lang række skulpturer, bl.a. 2 styks af ’Artemis’, hvoraf den ene også indebærer en hjort. Derudover findes skulpturen af ’Athena Lemnia’, ’Athene og Marsyas’, ’Diskoskasteren’, ’Narkissos’, ’Sandalbinderen’, ’Såret amazone’, ’Tubalkain’ og sidst men ikke mindst,  astronomen ’Tycho Brahe’, som står med sin kappe på, foran Rosenborg Slot.

LÆS OGSÅ: De 5 skulpturer

 

Fotos: 1) Thorkild Jensen, Nordmandsdalen, Kongernes Lapidarium, Christian 4.s Bryghus 2) Ana Cecilia Gonzalez © Ny Carlsberg Glyptotek 3) Christian Alsing, Copenhagen Media Center 4) Caroline Meldgaard 5) Birgitte Rubæk, Copenhagen Media Center