Den 20. august åbnede Vesterbros nye folkekøkken eller folkehus, om man vil. Og hvilket hus! Børn i byen har været forbi ABSALON og vi tabte straks vores hjerter til stedet, der hurtigt føles som et andet hjem. Læs om Vesterbros nye dagligstue her.

Farverigt kirkerum med hjerterum
Det historiske kirkerum i ABSALON er bevaret på en fantastisk måde med farverige indslag af kunstneren Tal R. Så selv om arkitekturen er den samme, behøver man nærmest ikke træde indenfor, før man fornemmer, at her er lagt op til liv, leg og glade dage – for alle farver og størrelser. 

Fokus på fællesskab
Lennart – ejeren, der har gjort det hele muligt – har inviteret Børn i Byen forbi, og han finder os på førstesalen og byder os velkommen med en lille rundvisning: Her er en sal, der blandt andet bliver brugt til dans, yogatimer og fri leg, og to mindre lokaler, der i nær fremtid skal blive til hhv. et lille bibliotek og et ditto galleri. Vi er i godt selskab. Lennart er en superhyggelig fyr, en glad fortæller, og man mærker hans ambitioner for stedet, som handler om alt andet end penge. Det er nemlig ikke et projekt, der skal tjenes på. Det er meningen, at det efter det første år kommer til at løbe rundt med salg af drikkevarer og små entreer på filmaftener mv.

Det er Lennarts søn, der står for stedets events, som bl.a. pt. byder på Buster; filmfestivalen for børn og unge. Et kæmpe, farverigt teaterforhæng skjuler et stort lærred, der hænger foran det, der engang var koret i kirken, og det kan let rulles ned og omdanne rummet til biograf… når det altså ikke lige bliver brugt til bordtennisturnering, brætspil, spisning eller noget helt femte. 

Mens vi indsnuser stemningen, går vi i hyggelige toner fra en mand, der spiller harmonika; ”En fyr spurgte om han måtte spille lidt. Han har været her i tre dage nu og får et måltid mad med”, fortæller Lennart. Den slags er der plads til, og diversiteten er det, han holder allermest af ved stedet; som sidste søndags skakturnering, hvor en 10-årig og en 90-årig endte i finalen sammen. 

Velorganiseret fællesspisning
Hver aften mellem kl. 18 og 20 bliver der serveret aftensmad. Man bliver vist til sin plads, så de farvede langborde fyldes et ad gangen, inden de varme fade sendes rundt. Min datter på 7 og jeg sidder ved siden af Helene, som er her sammen med sin mand og børnene Esther og Aksel, der begge er under 5 år og derfor spiser gratis med. Til trods for at stedet har været åbent mindre end en måned, er det allerede tredje gang, de nyder dagens ret. De kommer altid et par timer før, fordi det er et hyggeligt sted med masser af plads på gulvet til løb og leg.

Man kan ikke andet end at føle sig godt tilpas, og der er på alle måder højt til loftet i Absalon. Aksel er fascineret af en dame med blåt hår, mit blik har fanget en nonne, der sidder bag mig. I dag bliver der serveret ris med kalvestuvning, der er brød til og kolde vandkarafler på bordet, og det smager så godt, at der bliver taget både anden og tredje gang. Det er nemt at falde i snak med hinanden, når man sender fadene rundt; det er i sandhed fællesspisning på den hyggelige måde.

Absalon er Vesterbros nye dagligstue, og det er allerede et sted, som Lennart holder af at komme hver dag, og et sted vi med sikkerhed vender tilbage til. Der er åbent dagligt fra klokken syv om morgenen og frem til midnat. Dagsmenuen koster 50 kr. og fremgår (som oftest) af stedets Facebookside og på et skilt på døren.

Fotos: Louise Ahrenkiel.