Sommerferien er et skønt afbræk i skoleåret. Men det er også længe at være væk fra undervisningen og den daglige læring. Heldigvis kan du som forælder sagtens selv være med til at holde barnets læring ved lige i ferien – vi bringer her 5 tips til at træne matematik derhjemme.

Der er mange muligheder for dig som forælder at snakke tal og matematik med dit barn hen over sommeren. - Det vigtigste er, at du kaster dig ud i det og accepterer, at snakken kan lande mange steder – og at den ikke har et facit!, fortæller Kasper Holst Hansen, der står bag Danmarks største matematikportal, MatematikFessor.dk. Han giver her sine tips til, hvordan du via leg og nærvær kan holde dit barns matematiske læring ved lige i ferien.

Tip 1: Bag en kage
Bag en kage sammen og lad dit barn hjælpe med at måle af. Skal der lidt mere udfordring på, så bag halv eller dobbelt portion og lad dit barn finde frem til, hvor meget der nu skal i. Dermed oplever dit barn, at tallene har en konkret mening i jeres fælleskab.

Tip 2: Køb ind sammen
Lad dit barn hjælpe med at finde 10 æbler, når I køber ind. De lidt større børn kan udfordres til at ”gætte”, hvad jeres indkøb vil koste i alt. Dermed får dit barn en bedre fornemmelse for tallenes størrelse.

Tip 3: Tabeller på tid
Find et stopur og se, hvor hurtigt dit barn kan tælle til f.eks. 10. Prøv også med 2-tabellen op til 20 (eller til de større børn 7-tabellen op til 70). Dermed skaber I en positiv oplevelse med en af de vigtigste grundsten i grundskolens matematik, nemlig tabellerne.

Tip 4: Jeg tænker på et tal…
Fortæl dit barn, at du tænker på et hemmeligt tal. Nu skal dit barn gætte tallet – og måske du har en præmie, når tallet er fundet? Fortæl, at tallet er f.eks. mellem 1 og 20. Dit barn gætter på et tal og du fortæller nu, om det hemmelige tal er større end eller mindre end. Stop, når tallet er gættet. Dermed træner du dit barns fornemmelse for tal.

Tip 5: Mal eller tegn
Lad dit barn male et billede eller tegne en tegning. Efterfølgende kan I snakke om hvilke figurer, der er på tegningen, f.eks. trekanter, firkanter og ”runde”. Snak også om, hvor mange ting, der har en bestemt farve. 

- Fælles for de 5 tips er, at det netop ikke er rå matematikopgaver, men et bud på muligheder, der kan opstå i løbet af en sommerferie, forklarer Kasper Holst Hansen.