Byen bugner af vilde råvarer, der venter på at blive plukket. Foråret byder på delikate nordiske urter og spiselige blomster, som mælkebøtter, hyldeblomst, bellis, humleskud, ramsløg... Listen er lang! Gå på opdagelse med børnene i byens grønne spisekammer med nyttige tips fra Byhøst.

Det kan være en stor oplevelse selv at finde og plukke sin egen mad. Det rykker ved den måde vi bruger vores bynatur, og det kan tage kejler i køkkenet ,­ også for de små. Det kan være den enkle fornøjelse af en bøttefuld mælkebøttehoveder, der forvandles til en ravgul, aromatisk sirup til pandekagerne og yoghurten, eller favoritsuppen, der pyntes med bellisblomster eller pastaretten, hvor spinat er skiftet ud med brændnælder.

LÆS OGSÅ: Opskrift: Mælkebøttesirup

Det er tiden lige nu, hvor vi for alvor har opdaget, hvad de vilde råvarer kan. Kvaliteten ved mad, der ikke er kultiveret og dyrket er helt unik. Verdens bedste restaurant Noma har fx baseret deres køkken på de vilde nordiske råvarer, hvor de fleste kan findes lige uden for din dør. Det kræver ikke lange bøger eller en naturvejleder at kunne spise af byens vilde natur -­ bare en kurv, lidt forarbejde og en times tid.

Begyndertips, så du kan få styr på råvarerne:
- Orienter Jer hjemmefra og lær lidt om de planter, I vil plukke.
- Find et billede af det I vil plukke, så I kan kende det, når I står der.
- Medbring flere beholdere, så urterne ikke bliver mast.
- Skyld råvarerne i flere hold koldt vand, så I undgår forurening og insekter.
- Opbevar råvarerne køligt og fugtigt, så kan de fleste holde sig 1­-2 uger.
- Forureningen af jorden og luften i byer betyder, at man skal tænke sig om, når man plukker vilde råvarer. Heldigvis overføres forurening i jord kun i ringe grad til planter. Men husk:

- At skylle det I høster grundigt, inden I spiser det.
- Undgå at høste ved eller i nærheden af steder, hvor man har brændt affald af.
- Undgå at høste ved eller i nærheden af jernbaneskinner.

Byen er fyldt med grønne oaser, og i hver og en kan man finde vild mad. Men skal man fremhæve et par grønne spisekamre med råvarer af højeste kvalitet, så er Valbyparken, Amager fælled og Ishøj strand værd at nævne.

TIP! Hvis du vil vide præcis, hvor og hvornår du finder de vilde afgrøder og få inspiration til mad, så tjek www.byhoest.dk. Byhøst-app'en er gratis og et supergodt værktøj til at finde ind til den spiselige by.
På Byhøsts hjemmeside findes et opskriftskartotek med opskrifter primært udviklet af Martin Marko, der er gastronomisk udvikler hos Meyer og manden bag pop-up restauranten Rødder.

Fotos: Mette Maria Schaumburg-Müller