Gennem foråret og sommeren inviterer Bybi på honningsafari, hvor børn og voksne kan besøge bierne, kigge ind i honningfabrikken og smage på honning fra forskellige bydele i København. Børn i byen har været med på rundtur og er blevet klogere på det flydende guld og de små summende producenter. 

Smagen af København
Der er stillet tre glas med honning fra forskellige steder i byen frem i lokalet hos Bybi. Vi smager nysgerrigt på det gyldne klister og det er svært at beslutte, om det er honningen fra Kgs. Nytorv, DR Byen eller Lufthavnen, der er bedst. ”Sød”, ”kraftig”, ”krydret” bliver der kommenteret, imens vi alle forsøger at udvælge en favorit. 

Bybi har omkring 15 bigårde fordelt over hele København. Bierne samler nektar i villahaver, parker, grønne pletter og altankasser. Det er derfor, man kan smage forskel på de forskellige bydele – og om det er høstet forår, sommer eller efterår.

"Bier har en meget sensitiv lugtesans, så de kan tjekke om blomsterne i byen er forurenede. På den måde kan de sortere og undgå de dårlige blomster, og honningen fra byen er derfor ikke forurenet", fortæller Oliver fra Bybi. Han viser os nogle døde bier, så børnene kan nærstudere de små forunderlige væsener helt tæt på. De er bløde og har pels på kroppen.
"Vi skal passe godt på bierne og hjælpe dem, da vi er afhængige af dem. Det er dem, der får vores blomster og frugter til at vokse og blomstre", forklarer Oliver.

Sød magi
I honningfabrikken ser vi maskinerne, hvor vokstavlerne fra bistaderne bliver slynget i, så honningen udvindes og bliver til den velkendte, gyldne klistermasse, der smager så godt på brødet. Børnene føler undersøgende på vokstavlerne og snuser til dem. 

Biernes evner til at bestøve blomster og producere honning virker som ren magi. Et af naturens små mirakler, som vi her hos Bybi bliver indviet i.

På besøg hos mirakelmagerne
Vi er spændte, da vi endelig skal møde de små mirakelmagere i levende live. Iført dragter med bredskyggede hatte og net for ansigterne, får børnene lov at prøve de maskiner, biavleren bruger til at puste røg ind i bistaderne med. Røgen sløver bierne, så de ikke farer ud, når stadet åbnes. Stemningen er nærmest andægtig, da biavleren løfter en tavle ud og viser den frem til os. Den er levende af bier, der myldrer rundt. 

Det er en kold og våd forårsdag, og bierne skal hurtigt tilbage i deres bo, så de ikke fryser. Men vi så dem! Alle går vi fascinerede hjem – de fleste af os med Bybis gratis blomsterfrø i lommen, så vi kan sprede dem i haver og på altaner, for at give bierne bedre vilkår til at passe deres vigtige arbejde.

Info:
Bybi udlejer bistader til byens virksomheder. Samtidig skaber Bybi nye muligheder for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ved at involvere hjemløse, langtidsledige og asylansøgere i biavl og honningproduktion. Bybis lokalproducerede honning beriger dermed både vores samfund og vores miljø. På Bybis hjemmeside finder du en forhandlerliste med de steder, der sælger den københavnske honning.