Urban gardening er hot. Et fremadstormende fænomen blandt byboere, der gerne vil spise sundt, grønt og lokalt. Det handler ganske enkelt om at dyrke jorden i byen og bidrage til en mere bæredygtig måde at leve på ved at være en smule selvforsynende. Her giver vi dig lidt tips og inspiration til selv at gro dit eget grønt.

Dyrk din altan, have eller baggård

Som byboer har du sjældent adgang til din helt egen have. Men det er absolut ingen hindring for at være urban gartner. Du kan sagtens bruge din altan eller din baggård. Gå fx sammen med en flok af de andre beboere i din andels- eller ejerforening og lav en fælles køkkenhave. Det skaber hygge og fællesskab at være sammen om at få en have til at gro, hvilket også kan være en anledning til at spise sammen og smage på havens gaver. Det er vigtigt, I dyrker i kasser, spande og krukker med ren jord, da byens jord kan være gammel og forurenet.

Shop til din have

Som nybegynder kan det virke uoverskueligt at komme i gang med at dyrke sit eget grønt. Hvordan gør man fx rent praktisk, når man bor midt i byen? Hvor køber man fx lige haveredskaber, frø og potter?

Skal det være virkelig nemt, er Greenify.dk løsningen. Her kan du skræddersy din egen altankasse eller krukke ved selv at blande krydderurter, grønsager og blomster på hjemmesiden, hvorefter den leveres til din dør! Drønsmart og virkelig nemt for dig, der har for travlt til selv at dyrke, men gerne vil have frisk grønt på altanen.

Før du går i gang

Det er en god idé at planlægge lidt, før man går i gang med at plante og dyrke. Sæt dig ind i sagerne, så du ikke spilder tid og energi. Det gælder om ikke at ville for meget på én gang. Er du nybegynder, er det sjovest at begynde med noget, der er let at dyrke, fx kartofler, jordbær, krydderurter, ærter og gulerødder.  Signe Wenneberg har skrevet bogen Spis din have, som giver en god introduktion til urban gardening med masser af konkrete tips og tricks til at komme i gang.

Bliv en del af byens grønne haver

København har mange grønne haver, hvor det er muligt at få sit eget havestykke eller blive del af et havefællesskab. Flere af dem har arrangementer som fællesspisning og workshops, så du og familien kan blive del af et særligt lille community af haveinteresserede. Vi guider dig til byhaverne i De 5 grønne byhaver.

Spis byen

Hvis du ikke har mod på at dyrke din egen have, men godt kan lide tanken om selvforsyning i byen, så er Byhøst måske noget for dig. Byhøst er en hjemmeside med et interaktivt kort og forum, der gør det let for byboere at finde, høste og spise de afgrøder, der vokser lige uden for døren. Byen har nemlig masser af gratis, spiselige råvarer, lige til at plukke og samle. Med Byhøsts app kan du nemt finde frem til steder nær dit hjem, hvor du fx kan plukke hyldeblomster, vilde løg eller brøndkarse.

 

Fotos: Katrine Hemmingsen og Caroline Meldgaard.