Når familiens mindste skal lære at cykle, gælder det om at øve på steder, hvor der ikke er trafik. Vi har fundet en række bilfri cykelzoner, hvor det er sikkert at slippe de små nybegyndere løs.

Start cykeltræningen på en legeplads, hjemme i gården, på stier eller lukkede veje. Når den lille cyklist efterhånden har fået styr på balance og koordination, kan I cykle små ture sammen i byens bilfri zoner for at opnå rutine. Her kommer en håndfuld forslag til gode steder.

Den grønne sti
Den grønne sti er en hovedvej for cyklister i Frederiksberg og Københavns kommune. Cykelruten omfatter godt 9 km cykel- og gangsti og strækker sig fra Lyngbyvejen i nord, over Nørrebro og Frederiksberg til Valby i vest. Stien løber gennem boligkarreer, haver, parker og kolonihaveområder. Langt det mest af ruten kører man på egentlige cykelveje, uforstyrret af den øvrige trafik. 

Trafiklegepladsen
Trafiklegepladsen i Fælledparken er en offentlig legeplads med en trafikby i børnestørrelse med små lyssignaler, mini-skilte, vejstriber, fortove, benzintank og meget mere. Her kan børnene lære at færdes i trafikken i trygge rammer. I åbningstiden kan I låne stedets cykler, men børnene er også velkomne til at medbringe egne cykler. Trafiklegepladsen er indhegnet, men har adgang døgnet og året rundt.

Trafiklegepladsen tilbyder gratis cykellegestue, hvor de allermindste børn kan deltage i holdundervisning på løbecykler. Målgruppen er børn fra ca. halvandet til to et halvt år. Tilmelding til holdene er nødvendigt og sker fredage kl. 12-14 på tlf. 3050 1405. Man tilmelder sig fra gang til gang i telefontiden.

Bella Sky til Naturcenter Vestamager
Langs med metroen på Vestamager løber en bred og fredelig cykelsti, der fører jer forbi Islands Brygge, DR Byen, Bella Sky og ikke mindst Naturcenter Vestamager, som er et besøg værd for skønne naturoplevelser med fx en madpakke i cykelkurven. I kan tage cyklerne med i metroen for at komme direkte til cykelstien – det vil ungerne synes er sjovt. Husk cykelbillet!

Dyrehaven
Tag en tur ud af byen og drag til Dyrehaven ved Klampenborg. Det enorme naturområde giver luft under vingerne og er smukt at besøge, uanset årstiden. Det er tilladt at cykle på områdets stier og skovveje, og dem er der mange af. Børnene vil elske at drøne af sted i det fri og chancen for at støde på nogle af områdets ca. 2000 hjorte tilfører cykelturen lidt ekstra spænding og magi.

Dansk Cyklist Forbunds fem gode råd til cykeltræningen:
Start cykeltræningen på en legeplads eller på stier eller lukkede veje.
• Tegn f.eks. en bane op med kridt og få barnet til at cykle lige ud, dreje, stoppe m.m.
• Kig godt på dit barn undervejs, da der er stor forskel på, hvad børn kan.
• Vær tålmodig og giv jer god tid - brug evt. en ferie på at lære dit barn at cykle sikkert.
• Øvelse gør mester.

Før barnet kommer med ud i trafikken, skal det have lært:
At holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer.
• At bremse sikkert.
• At se til siden og tilbage uden for meget slinger.
• At give tegn.

Fotos: Shutterstock, Trafiklegepladsen Københavns kommune, Katrine Hemmingsen.