Vigga Svensson, kvinden bag Katvig, har nu skabt verdens første cirkulære abonnementsservice for børnetøj; VIGGA. Her fortæller hun Børn i byen om konceptet og kampen for bæredygtighed.

Hvad er baggrunden for opstarten af VIGGA? Hvorfor er der brug for VIGGA?
I Katvig var vi meget optaget af at skabe et grønt produkt, fri for skadelige kemikalier og uden grimme ting på samvittigheden. Men efterhånden blev vi frustrerede over, at den måde vores bæredygtige produkt blev brugt på, var meget u-bæredygtig. En heldragt blev fx kun brugt 5-10 gange før den blev for lille, selvom den i virkeligheden kunne bruges meget, meget mere. Og det betød et enormt spild af ressourcer. Og spild af penge for forældrene. Da Katvig blev solgt videre, besluttede vi os for at løse det problem, at børn vokser og tøj ikke gør - og det blev altså til VIGGA.
VIGGA består af to ting: Et økologisk børnetøjsmærke i meget høj kvalitet og en cirkulær abonnementsservice. Ved at lade det enkelte stykke tøj blive delt af flere børn, får vi nu udnyttet ressourcerne fuldt ud, samtidig med at forældre får adgang til bæredygtigt designertøj til en pris der kan matche supermarkedernes. 

LÆS OGSÅ: Bæredygtig familie: Legetøjsbiblioteket

Hvordan er tøjet fra VIGGA bæredygtigt? Kan du fortælle lidt om produktionen?
Alt VIGGA tøj er certificeret af GOTS, der er en af tekstilbranchens strengeste mærkninger. GOTS sikrer bl.a. at der ikke bliver brugt farlige kemikalier, hverken på bomuldsmarken eller i forarbejdningen af tøjet, og at hele processen har været så bæredygtig som muligt. Det er VIRKELIG vigtigt, for der bliver brugt rigtig meget skadelig kemi i tøjproduktion. En helt almindelig t-shirt indeholder typisk op til 8000 (ottetusinde!) forskellige kemikalier, og flere af dem er mistænkt for at være kræft og allergifremkaldende og nedsætte vores fertilitet. Når man tænker på sin lille babys sarte hud, er det næsten ikke til at holde ud. Derfor er alt VIGGA tøj certificeret og fri for farlig kemi.

VIGGA er stadig nyt. Hvordan er opstarten gået? Hvad er tilbagemeldingerne fra de første brugere? 
Vi er helt overvældede over den positive modtagelse vi har fået, både i medierne, men mere vigtigt blandt kunderne. Den generelle respons på VIGGA har været: Det er genialt! Hvorfor har ingen fundet på det før? Vores kunder er superglade for den høje kvalitet og al den tid de sparer ved at abonnere på deres børnetøj. 

LÆS OGSÅ: Bæredygtig familie: 10 tips til at leve bæredygtigt

Hvad er historien bag dit engagement i kampen for bæredygtighed?
Jeg synes det er enormt inspirerende at identificere et stort problem og så forsøge at knække nødden og gøre tingene klogere og smartere. For mig er bæredygtighed en evig kilde til nye tanker, nye løsninger og nye muligheder. Og med VIGGA har vi taget det ultimative skridt - nu handler det ikke kun om at producere økologisk børnetøj som det gjorde i Katvig, denne gang forsøger vi at skabe en helt ny måde at forbruge børnetøj på.

Hvad er dine 3 bedste hverdagstips til moderne børnefamilier, der gerne vil leve bæredygtigt?

1) Vask tøj på lave temperaturer, 30 grader med koldtvandsvaskepulver er rigeligt til at få det meste rent. Undgå skyllemiddel, parfume og tørretumbler så vidt det er muligt. Hvis du bor et sted med meget kalk i vandet kan dit tøj bliver blødere hvis du tilsætter en skefuld lagereddike når du vasker.

2) Spis så vidt muligt lokalt og økologisk. Skru ned for kød og erstat med grøntsager. 

3) Køb brugte ting i god kvalitet, frem for nye ting i dårlig kvalitet. 

 

SERIE: Hvordan kan man som børnefamilie tilstræbe at leve bæredygtigt? Børn i byen bringer i foråret 2015 en artikelserie med fokus på genbrug og bæredygtighed. Dette er femte artikel i serien. Læs også seriens andre artikler: 

Bæredygtig familie: 10 tips til at leve bæredygtigt
Bæredygtig familie: Byt til nyt

Bæredygtig familie: Legetøjsbiblioteket 
Bæredygtig familie: Undgå madspild