Hold påskefrokost med ungerne. Her får du Smallchefs tre bud på retter til påskebordet, hvor hele familien kan være med - både til at forberede og spise.

Et rigtigt rugbrød 

Lav jeres helt eget superskønne rugbrød. I denne opskrift er der brugt surdej, det giver en særlig god smag til brødet. Hvis du vil lave din egen surdej, er der en vejledning nederst i opskriften. Ellers kan du opløse 10g gær i lidt koldt vand og tilsætte det sammen med resten og ellers bruge samme fremgangsmåde.

Det skal I bruge:

200g Surdej
½ L Vand
30g Honning
3,3 dl Øl (kan erstattes med yoghurt, kernemælk eller vand)
125g Hørfrø
150g Solsikkefrø
325g Rugkerner
300g Rugmel
125g Hvedemel
15g Salt

Sådan gør I:
Først blandes vand, øl, honning og surdej. Rør derefter alle de andre ingredienser i og rør i ca. 10 min. (brug en røremaskine, hvis du har). Hæld dejen i en stor rugbrødsform foret med bagepapir, og stil den til hævning på køkkenbordet med et vådt viskestykke over i ca. 12 timer.  Bag derefter brødet i 1 time og 10 min ved 180 grader varmluft. Tag brødet ud af formen og lad det ligge på bagerist mindst en time inden du skærer i det.

SURDEJ: Lav din egen surdej ved at blande 150g rugmel og 5 dl vand i en skål og lade det stå på køkkenbordet en uge. Rør i den en gang om dagen.  Når den er klar til at bruge i brød – dufter den syrligt og lidt af øl.

Gode børneopgaver: Finde ingredienser frem, veje af og måle op. Hjælpe med at hælde i skålen og røre rundt.

LÆS OGSÅ: Opskrift på påskeæg med et twist

Æggesalat

Her kommer en simpel opskrift, som går rent ind hos både små og store. Du kan lave majonæsen selv, det er ikke så svært, hvis du følger opskriften. Ellers kan du købe dig til én. Æggesalaten smager godt som den er, men er også oplagt at bruge som karrysalat til silden.

1 portion passer til 6 personer
Det skal I bruge:

5 æg
½ løg
1 æble
2 dl cremefraiche
1 tsk. karry
En lille bakke karse eller brøndkarse

Kom æggene i en gryde og fyld vand i til det lige dækker æggene. Læg låg på gryden og sæt den på kogepladen. Tænd på max. Når vandet koger slukker du og lader gryden stå på blusset i 10 minutter.
Hæld det varme vand fra og hæld koldt vand på. Når æggene er kølet af skal de pilles. Skær æggene i små tern. Vask æblet og skræl løget. Hak æble og løg fint. Bland æg, løg og æble i en skål. Tilsæt cremefraiche, 4 spsk. majonæse, salt, peber og karry. Bland det hele grundigt sammen og hæld det i en flot skål. Pynt med karse/brøndkarse, og måske med ekstra æg og æbler.

Sådan laver I jeres egen majonæse:

1 Æggeblomme
1 tsk. sennep
1 tsk. eddike
2 dl Olie (smagsneutral: solsikke, majs eller rapsolie)
Salt

Pisk æggeblomme, sennep, eddike og salt sammen med elpisker eller piskeris. Tilsæt langsomt olie i en tyndstråle lidt ad gangen, indtil du synes majonæsen har en god konsistens. Du skal kun bruge lidt af portionen til æggesalaten. Brug resten til fx ”Makrel i tomat”, til en kartoffel mad eller hvor du kan lide en klat majo.  

Gode børneopgaver: Tage tid. Pille æg. Hakke løg, æbler, æg. Blande sammen. Smage til. Finde en flot skål. Pynte.

LÆS OGSÅ: 5 tips til børn i køkkenet

Makrel i tomat

Makrel i tomat er virkelig en favorit i mange børnefamilier, det er en billig og sund måde at spise fisk på. Det er slet ikke så svært at lave sin egen fra bunden, her er Smallchefs opskrift. PRØV DEN!

Det skal I bruge:

4 ferske makrel fileter
2 ds. flåede tomater
1 løg
2 hvidløg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 tsk. peber

Sådan gør I:

Pil og hak løg og hvidløg. Steg det på en varm pande med 1 spsk. olie i 2 min. Tilsæt flåede tomater og lad det koge ind i ca. 15 min ved middel varme. Tilsæt sukker, salt og peber. Blend det til en fin sauce i blender eller med stavblender og smag til med salt peber og sukker. 

Skær fileterne igennem på midten på den lange led. Skær midterstykket fra på langs, da der kan sidde lidt ben. Hiv skindet af, det er kun den gennemsigtige hinde, der skal af, den mørke del må gerne sidde tilbage. 

Fordel makrelfileterne i 2-3 glas med skruelåg (glassene skal kunne tåle varme). Hæld tomatsaucen over fileterne og skru lågene løst på. Sæt glassene i en bradepande og fyld et par cm vand i bradepanden. Sæt bradepanden i ovnen ved 125 grader i ca. 60 min eller til det bobler lidt glassene. Tag bradepanden ud og skru lågene helt på med et viskestykke. Lad glassene køle helt af før servering. Server med rugbrød en citronskive og evt. en klat majo.
Opbevar glassene i køleskabet. Uåbnet kan de fint holde sig en uge, sikkert også længere.

Hvis du har overskydende tomatsauce, så hæld den på glas og sæt det med ind i ovnen efter samme fremgangsmåde, så har du en lækker sauce til pizza og pasta. 

Gode børneopgaver: Hakke løg og hvidløg. Røre rundt i saucen. Lægge fisken i glassene. Smage saucen til. 


Om Karoline Trier og Smallchefs:

Karoline Trier er mad-iværksætter og har Madskolen SmallChefs, hvor hun afholder kurser og laver sommerskoler for børn. Karolines mission er, at bidrage til at flere børn lærer at lave og forholde sig til mad og måltider, gennem positive og inspirerende madoplevelser. Læs mere på smallchefs.net.