At lege med musik sammen med dit barn er en givende oplevelse for jer begge. Mange holder sig tilbage fra at træde ind i musikkens univers, da de mener, de ikke har rytme, ikke synger godt nok eller ikke ved, hvor simpelt det er at komme i gang. Men det behøver slet ikke at være svært! Her får du 5 simple trin, der gør det let at starte.

Dit barn er med garanti klar og vil elske, at du indfører noget tid, hvor i leger musiklege sammen. Så lad dig inspirere af nedenstående 5 simple trin og start med det, der virker mest overkommeligt.

Trin 1: Sang
At synge en sang for dit barn rent a cappella, uden baggrundsmusik eller instrumenter, er smukt og nærværende. Dit barn får et forhold til, hvad en melodi er, det oplever et større udsving i dit stemmeleje, end når du taler. Hvis du synger, fortæller du samtidig en historie. Glem alt om, at du måske ikke synger rent. Det vigtige er, at du viser dit barn, at du godt kan lide at synge.

Trin 2: Leg med lyde
Har du et spædbarn, kan I lege med en rangle, der giver lyd. Flyt lyden/ranglen rundt i rummet og oplev barnet kigge og tage ud efter lyden. Eller lad barnet slå på ting, som laver lyde.  Er dit barn ældre, kan I bruge stemmerne til at lave lyde; høje lyde, svage lyde, mærkelige lyde, osv.  Saml ting der giver forskellige lyde, fx en klokke, en gryde, en plastikspand vendt op‐ned, osv. Nu kan I pludselig selv finde på musik og prøv gerne at finde på nogle sange med eller uden tekster.  

Trin 3: Klap og lav rytmer
Klap er fantastisk til at lege med musikken. Når du synger sange, kan du vænne dit barn til at høre og mærke rytmen ved at du klapper. Er du ikke så fortrolig med at lave en rytme til din sang, så klap for hver stavelse i sangen. Fx hvis du synger Lil‐le Pe‐ter ed‐der‐kop, så laver du en rytme, hvis du klapper på hver stavelse.
En anden klappe og rytmeleg er, at en af jer klapper en rytme og den anden gentager. Du klapper fx to klap, dit barn gentager med to. Lav forskellige variationer ved antal af klap, hurtigheden mellem klappene, osv.
Og husk at bytte, så dit barn også prøver at føre an.

Trin 4: Bevæg jer til musikken
Det er egentlig meget simpelt; slip hæmningerne og find på alle mulige bevægelser til musikken. Krydr det med at lave nogle kropslige illustrationer af teksten, fx en bjørn der sover, edderkop der kravler, solen der skinner, osv.  
Er dit barn spæd, så prøv evt. at svinge det roligt fra side til side i et tæppe samtidig med, at I hører musik eller synger.  

Trin 5: Leg dirigenter
En sjov leg hvor den ene producerer noget lyd, og den anden viser med fagter, hvordan lydene skal være. Lydene kan være at du eller barnet synger, slår på en spand, spiller en CD på anlægget, eller andet.
Diriger så fx hvor kraftig lydene/sangene er, hvor hurtigt/langsomt man synger eller slår på spanden, eller hvor lang en tone man synger (du synger en tone og barnet viser, hvornår du skal stoppe).

Guiden er udarbejdet af Stepnote v. David Nejrup. Hos Stepnote kan du finde et væld af musikbøger med noder til både børn og voksne samt andre gratis guides til, hvordan du lærer at spille musik. Se mere på www.stepnote.dk.

Fotos: Anders Hviid.