Rejs tilbage i tiden. Besøg nogle af København og omegns historiske steder, og lær om fortiden på en sjov og autentisk måde. Børn i byen giver dig her 5 fede tidsrejser.

Sagnlandet Lejre

Hvor: Slangealléen 2, 4320 Lejre.
Hvornår: Alle dage 10.00-17.00, frem til 20. september.
Pris: Voksen 150 kr., børn (0-11 år) 95 kr.

I Sagnlandet Lejre er 10.000 års danmarkshistorie bragt til live. Tag familien i hånden, og oplev de skiftende tidsaldre - fra stenalder, over jernalder og vikingetid, frem til 1800-tallets Danmark. 
I Lejre finder I en jernalderlandsby med lerhuse. I finder desuden to landbohuse, arbejdende værksteder, husdyr, frisk luft og smuk natur. Her kan I uden problemer få en dag til at gå med sjove aktiviteter og oplevelser – samtidig med at I bliver klogere på vores fælles fortid. Men I kan også, hvis I er ude i rigtig god tid, melde jer som fortidsfamilie og bruge en uge af næste års sommerferie på at leve, som man gjorde i gamle dage. 

Trods vi befinder os i fortiden, er det muligt at købe sandwich, kaffe, kage, is mm. i en opstillet madvogn. I kan dog også købe mad til grillen – eller tage noget med hjemmefra. De fleste vælger at medbringe en stor, god madpakke, som må nydes, hvor som helst.
 
OBS! Lejre er bedst egnet til større børn.

Børnenes Arbejdermuseum

2_primary_article

Hvor: Rømersgade 22, 1362 København K.
Hvornår: Mandag-søndag 10-16
Pris: Børn gratis. Voksne 65 kr. OBS: Børn i byen klubmedlemmer får 20% rabat på entréen.

I Børnenes Arbejdermuseum kan I lege jer til viden om arbejderhistorien. Oplev, hvordan arbejderbørn har boet, levet, arbejdet og leget i gamle dage, fx ved at lege at I bor i en lillebitte lejlighed anno 30'erne, hvor man må gå ned ad den stejle køkkentrappe for at komme til lokummerne i baggården. I 'Den store by' bugner hylderne i købmandsbutikken af alle de gode varer som kan købes for penge – hvis man da har råd. Ellers må der knokles som flaskesorterer på bryggeriet eller trampes i pedalerne som cykelbud. Er lommen fuldstændig tom, er der nok ingen anden udvej end at pantsætte den gode frakke, brillerne eller mors guldring hos pantelåneren. På fagforeningskontoret kan man melde sig ind og få et stempel i fagforeningsbogen, og i danseskolen er der mulighed for klæde sig ud i fin kjole eller matrostøj og tage en svingom under danselærerindens kyndige vejledning. 
Udstillingen henvender sig til børn i alderen 3-12 år ca.

LÆS OGSÅ: De 5 anderledes fritidsaktiviteter 

Frilandsmuseet

Hvor: Kongevejen 100, 2800 Lyngby.
Hvornår: Tirsdag-søndag 10.00-16.00 frem til 19. oktober.
Pris: Pr. 1 juli 2016 koster voksen entré 65 kr. Børn og unge under 18 år har gratis entré.

Tag en dag ud af kalenderen og rejs 200 år tilbage i tiden. På Frilandsmuseet vil I få et virkelighedstro indblik i, hvordan folk levede i gamle dage. Her kan I besøge gårde, huse, gadekær, vandmøller, haver og enge som de så ud dengang. På markerne i området græsser heste, geder og får, og året igennem er der masser af aktiviteter, som viser hvordan tingene blev gjort – ikke mindst hvordan folk gik klædt. Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste museer, som huser mere end 50 originale gårde, møller og huse fra perioden 1650-1940. På den måde får du og ungerne en autentisk oplevelse af fortiden, når i besøger stedet. Tag gerne picnickurven med og spis noget frokost på græsset eller ved de opstillede borde og bænke.

Nationalmuseet

Hvor: Ny Vestergade 10, 1471 KBH K.
Hvornår: Tirsdag-søndag 10.00-17.00.
Pris: Pr. 1 juli 2016 koster voksen entré 75 kr. Børn og unge under 18 år har gratis entré.

Nationalmuseet er et mangfoldigt museum med udstillinger i både børne- og voksenhøjde. På Børnenes Museum kan ungerne se, røre og prøve ting, der viser, hvordan man spiste, arbejdede, legede og klædte sig for hundreder af år siden. Her findes bl.a. en kopi af et gammelt vikingeskib, en middelalderborg og en komplet skolestue fra 1920’erne, som indbyder til leg. Børnene kan desuden prøve at lave deres egne udstillinger, hvor der på hverdage mellem 10.00 og 14.00, og søndage fra 12.00-16.00, vil være et hold af frivillige pensionister til at hjælpe og fortælle. 
På "voksenmuseet" findes der en legetøjsudstilling, hvor man godt nok ikke kan røre ved tingene, men hvor I kan se en masse fint gammelt legetøj i montrene. Denne er helt sikkert også et besøg værd. 

LÆS OGSÅ: De 5 grill- og bålpladser

Amagermuseet

Hvor: Hovedgaden 4, St. Magleby, 2791 Dragør.
Hvornår: Tirsdag-søndag 12-16 indtil 31. juli.
Pris: Voksne: 60 kr. Børn under 18 år: Gratis.

Gårdene emmer af travlhed i hele juli, for der er mange gøremål på landet i år 1900. Inden arbejdet går i gang trækker piger og drenge i det gammeldags tøj, ligesom gårdens øvrige personale, der guider børnene gennem dagens opgaver: I sommerkøkkenet bager madmor pandekager, men mon ikke madmor har nogle opgaver, der skal ordnes inden pandekagerne spises?
Vasketøjskurven er fyldt til randen af masser af snavset vasketøj, der trænger til en tur på vaskebrættet eller i vaskevuggen.Det er også vigtigt at lære husflid, hvis karl eller pige taber en knap, skal den syes i igen, her bliver intet smidt ud og alt skal repareres. I haven skal grøntsagerne graves op, vaskes og ”køres til torvs”, som man sagde i gamle dage, når hestevognen blev fyldt med de gode grøntsager fra Amager og kørt ind til torvet i København for at blive solgt. Gårdens dyr vil også gerne have besøg. Se de mange høns og klap de kælne geder og kaniner. Og hvordan er det lige med de gode manerer? Husker man at neje og hilse høfligt på fruen eller herren på gården. Når dagen er omme, og din skudsmålsbog er fyldt med fine stjerner, får du en underskrift, som bevis på, at du er en værdifuld arbejdskraft.