Tipi, bål og das i skoven. Med ungerne under armen venter der helt nye oplevelser ude i den vilde svenske natur. Også helt små oplevelser, som gør os store.

[SPONSORERET INDHOLD]

 

Vi er taget til Dalsland i Sverige. Et par timer nord for Göteborg, ind i skovene langs søerne. Tipien er slået op, bålpladsen ligger klar.  Ved bådebroen ligger robåden og ude på klipperne står et bord. Her ophører komforten. Og her starter livet i vildmarken.

LÆS OGSÅ: Eventyrlig ferie i Astrid Lindgrens Verden

Ungerne springer ind i sove-tipien og kommer ud og fortæller, at der ingen senge er. Men at der rundt om bålpladsen i midten ligger granris og over tørresnore hænger alle de rensdyrskind, som vi skal lægge over granrisene, når vi engang skal sove.

Børnene undersøger lejrpladsen for muligheder. Øksen er første stop og bliver hurtigt tilholdssted. Den 11-årige finder et godt greb om skaftet og giver sig til at hugge brænde. Og hun slipper ikke før bunken af små brændeknuder er stor nok at kunne opvarme en tipi i en flere dage. Hun har små vabler på hænderne, da hun sætter sig ud på klippen og overvejer at fiske.

Aftensmad i tipien

Vi er her helt helt alene. Der er plads til 40 mennesker i de to tipier. Men nu er der tyst. Vi har kun os selv. Ilden, vinden og vandet. Og skoven. Aftenen er lang og lys. Maden bliver leveret i en flamingo-kasse omkring kl. seks, og så skal bålet bygges og tændes. Det er med et vist håb, at vi stryger tændstikkerne. Og helt overraskende tager ilden fat hurtigt og det primitive udekøkken er snart klart til stegning af kylling og kartofler. 

Vi dækker bord med tallerkener af træ på bordet på klippen, men da de to første dråber regn falder, løber børnene lykkelige i ly i den store spisetipi. Og vi spiser, mens det drypper lidt på teltdugen.

LÆS OGSÅ: Fjord og fjeld eventyr i Norge

Natten kommer sent og listende. Vi putter os i uvante omgivelser i soveposer på rensdyrskind. Det pusler lidt under os, men vi prøver at lade som ingenting. En mus kan vel ikke gøre det store. Hvis det er en mus. 

Det er ingenting og det er alt. Det primitive lejrliv på klippen i skoven åbner os. Vi bliver modige og mere frie. Og mere bange måske også. For vi er her alene og ved ikke om der kommer en elg forbi. Eller en ulv. Eller om det bare er tanker. Alle sanser er sat ind. Rensdyrskindet er blødt, ilden er buldrende, dolken snitter skarpt og skoven dufter.
 Vi er skærpede, da vi endelig falder i søvn som en flok indianere.
At tage børnene med på overlevelsestur er både en bedrift og en vild oplevelse. Man står ansigt til ansigt med sig selv i både mod og angst, mens familien lægger arm med naturen.

Forslag til dagsudflugt

Cykel – besøg på herregård - bådfart på sluser

Vi lejede cykler til hele familien i Bengtfors og cyklede 16 km ad fine cykelveje langs jernbaner og søer ud til Baldersnæs Herregård. Herregården er et perfekt sted at fejre midsommer. Der er musik, dans og midsommerstang. Staldene er åbne og flaskelammene helt utroligt tamme, kaninerne kæmpestore og grisene ualmindeligt små. Utroligt hyggeligt sted for børn. Fra bådebroen ved herregården sejlede vi med den lille færge, med cykler, tilbage til Bengtsfors gennem søer og kanaler og ikke mindst de 5 sluser. En magisk rejse gennem landskabet.

Dalslandsaktiviteter ligger tæt på Bengtsfors og Dalslandskanal, hvor der er mange muligheder for eventyr med børn. Cykel, kano, ridning, klatring, fodring af elge og meget mere.

Børn i Byen var inviteret til Dalsland Aktiviteter af www.visitsweden.com og www.vastsverige.com

Nyttige links:

www.dalslandsaktiviteter.com

www.baldersnas.eu

www.dalslandskanal.se

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.