Der findes et utal af bøger omkring livet som mor og tiden lige efter fødslen. Alligevel kan det være svært, at forberede sig på sin nye rolle og alle de følelser og praktiske gøremål, der hører med. Børn i byen har samlet nogle af de ting, som vi tror rigtigt mange kvinder gerne ville have vidst lidt mere om, før de blev mor for første gang.

Veer efter fødslen?

Fødslen er veloverstået, og du sidder endelig med din baby i armene. Men pludseligt mærker du nye kraftige veer, hvilket kan virke ganske uoverskueligt og overraskende. De såkaldte efterveer er kraftige sammentrækninger i livmoderen, der har til formål at mindske din blødning. Ret smart, men altså ikke særligt sjovt. Allier dig med varmepude og smertestillende – og trøst dig med, at veerne klinger af allerede få dage efter fødslen.

Tøjvask uden tis

Babyer producerer stakkevis af vasketøj, men en ting du faktisk ikke behøver at putte i maskinen er de tekstiler, som babyen kun har tisset på. Hvis dit barn bliver fuldt ammet,  er tisset nemlig 100 procent sterilt. 

Av av amning 

Hvor og hvor længe man skal amme sit barn debatteres heftigt i medierne. Men hvor smertefuldt det kan være at etablere en amning, kommer bag på de fleste. Uld-ammeindlæg og Lansinoh brystvortecreme kan sammen med en god portion tålmodighed hjælpe amningen godt på vej. Og husk, at hvis det der med modermælken ikke lige lykkes, så bliver du på ingen måde en dårligere mor af den grund.

LÆS OGSÅ: Musthaves til din barsel

Åh kunne man da bare få fred......

Sundhedsplejersker, læger og jordmødre kan til tider fremstå en smule irriterende med alle deres pjecer og formaninger om, at baby skal skal skal ligge på maven osv. osv. Men husk på, at de kun vil dig det bedste og har en masse erfaring at dele ud af. Fungerer kemien ikke mellem dig og din ”hjælper”,  så kan du bede om en anden, der gør dig mere tryg.

Tro på din mavefornemmelse

Et sidste råd kan paradoksalt nok være, ikke at tage imod for mange råd. Hvor længe du holder barsel, hvornår du begynder med grød og hvor mange år, der skal være mellem dine børn er sammen med en masse andre spørgsmål, noget du vil møde mange meninger om. Men prøv altid at mærke efter, hvad der føles mest rigtigt for dig og din familie – sådan helt inde i hjertet, upåvirket af andres forventninger, holdninger og ønsker. Det lyder så enkelt, men kan faktisk være rigtigt svært.   

Hvad ville du gerne have vidst før du blev mor? Del gerne dine erfaringer med os.