Når efteråret lokker med sine flotte farver og skovture med gummistøvler og varme trøjer under jakkerne, er det oplagt at lægge turen forbi Dyrehaven nord for København, hvor den traditionsrige Hubertusjagt løber af stablen.  

Siden år 1900 er Hubertusjagten blevet gennemført, og nu altid første søndag i november, som en symbolsk videreførelse af de gamle parforce-jagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Oprindeligt var det hunde, som skulle støve ræven op under jagten, som dengang ikke var planlagt på forhånd. I dag er rævene erstattet af to ryttere med rævehaler på jakken, og den ca. 11 kilometer lange rute er lagt, med sans for drama, så den bl.a. går gennem det kuperede Ulvedalene, omkring sandskredet og gennem Magasindammen. 

Typisk deltager mellem 100 og 200 ryttere - alle festligt klædt i røde jakker med sort krave - hvide skjorter, bukser og handsker. Flot ser det ud, når de samles ved start, og jagten blæses i gang af trubadurerne. I 2013 var Børn i byen med blandt publikum – sammen med op imod 40.000 andre børn, unge og ældre og hele familier, der stimlede sammen med kaffekander under armen, på udvalgte pladser, på ruten. 

LÆS OGSÅ: Efterårets gratis oplevelser

Action ved Magasindammen

Ved Ulvedalene kommer heste og ryttere med høj fart ud af skoven og fortsætter ned i dalen med forhindringer på deres vej. Det gibber i publikum, og der går kollektive gys gennem mængden, når en hest brat standser ved forhindringer med risiko for styrt og sammenstød – og klapsalver følger rytterne videre på vej, når alle er sluppet helskindet gennem denne lumske passage. Ved Slettens udspring er der igen høj fart og anerkendende udbrud blandt publikum, da alle ryttere har passeret 3 høje forhindringer, og massevandringen starter mod rutens absolutte publikums-topscorer: Magasindammen.

Rytterne er forsinkede og ventetiden ved dammen bliver lang – især hos de mange børn, som venter på dagens højdepunkt. Menneskemængden rundt om dammen og op langs skråningen mod Eremitageslottet er enorm, og da rytterne endelig nærmer sig, bliver der strakt hals og stået på tæer til den store guldmedalje. Heller ikke i år snydes vi for drama, da en rytter kastes først til den ene, så den anden side af hesten - og til sidst må slippe tøjlerne og dumpe i det kolde vand - et medfølende ”Åhhh” går gennem folkemængden. De heldige ryttere som slipper tørre videre hujer lettede, og komplimenteres af publikum.

Hubertusjagten giver alle tiders mulighed for en anderledes festlig skovtur med indbygget underholdning og drama, inklusiv en del kilometer i benene og garanti for røde kinder, når man vender hjemad.

INFO: Hubertusjagten 2018 finder sted søndag den 4.november kl. 10.00 i Dyrehaven. LÆS MERE HER.

 

 

Fotos er taget af fotograf Danny Johansen ved Hubertusjagten 2014

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.