Børn i byen giver Halfdans ABC med cd 4 ud af 5 stjerner: **** 

 

Forlaget Carlsen udgiver rigtig mange børnebøger. Nu har de genudgivet rimbogen Halfdans ABC med musik til. På cd´en medvirker Karen Makupa, Sys Bjerre, Mark Linn og Thomas Buttenschøn. Og de spiller rock! Hvis man skal gengive Ib Spang Olsens tegninger med musik, skal der en vis bund i. De sorte, mangfoldige blyantsstreger, gør at tegningerne i "Halfdans ABC" er mørke. Ikke dystre, bare mørke. Og det er den samme balance der er over ny-udgivelsen med cd.

De fire kunstnere har lavet rock til bogen. Rimene har fået melodi og det virker. De korte sange fanger stemningen og passer perfekt til stemningen i billederne og rimene. Nogle af dem er melankolske i sit udtryk, mens andre svinger afsted, så foden danser og børnene hopper. På hvert enkelt nummer er der lagt stemningsskabende lydeffekter ind over, så de på den måde forstærker stemningen og fortæller historien. Der er altså tale om en rigtig god børneoplevelse her, som ikke lyder af “nu-skruer-dualtså-ned-for-det-der”. Når grisene får sul til jul, spiller klaveret som en lille klokke for at skabe den rigtige julestemning. De norske nisser, larmer, snakker og fester, så det føles som om, at de er med i studiet og det er en skam, at vi ikke får mere af den gode stemning på cd´en.

Omvendt overskygger musikken ikke bogen og de fine billeder men er et supplement. Men det ér altså når det svinger og hopper, at man bliver allermest ærgerlig over, at sangene ikke er længere. Hvert enkelt nummer er ikke minimum to minutter langt, som er den klassiske minimumslængde på de fleste albums - Nogle enkelte punk og heavy metal bands undtaget.Men hvad så? Skal du købe bogen med cd´en? Ja, for det første skal du købe bogen og give den i gave - Til både dine egne og de andres børn. Fordi det er dansk børnehistorie og fordi rimene er god. Men du skal også købe den fordi der er gode oplevelser gemt i tegningerne.

Men giver cd´en dig så mere? Ja, den skaber et lydtæppe som udvider bogen og som gør oplevelsen mere intens, når dit barn sider og bladre i siderne selv. Særligt hvis de er gamle nok til at lytte rigtigt efter og vente med at bladre, til sangen er slut.

Fakta: "Halfdans ABC med cd" illustrationer af Ib Spang Olsen" er udgivet hos forlaget Carlsen og koster 199 kroner.