Manu Sareen er minister, forfatter og far til tre børn på 9, 14 og 16 år. Børn i byen mødte ham på Bogforum, hvor han gav sine bedste tips til at bruge byen med børn, fortalte at han ikke anede, han var sjov, før han skrev Iqbal Farooq-bøgerne og mindede os om, at vi ikke må undervurdere, hvor kloge børn er. Læs med her.

 

Nævn 3 ting ved Iqbal Farooq-bøgerne, som du er rigtig godt tilfreds med.

"Det er, at folk bliver ved med at grine. Det er helt klart det aller-aller-aller-vigtigste for mig. Folk siger til mig, at man næsten ikke kan læse dem uden at dø af grin, og jeg begynder også selv at grine. Jeg anede ikke, at jeg var sjov, og det er virkelig underligt at opdage sådan en side af sig selv. – I slutningen af 30'erne at finde ud af 'hey, der er sgu noget, jeg er god til.'

LÆS OGSÅ: De 5 øko cafeer

Det andet, jeg er rigtig godt tilfreds med, er, at de kommer så bredt ud. Det er fedt, for det betyder rigtigt meget, at der er mange, der læser dem. At jeg når høj og smal, sort og hvid, rig og fattig og alt muligt andet.

Og det sidste er al den respons, jeg får fra børn og voksne - som uden tvivl er noget af det sjoveste og det vigtigste for mig. Mails, at blive stoppet på gaden, kommentarerne når jeg er ude at læse højt – det er så fedt".

Havde du troet på det fra begyndelsen af?

"Nej, på ingen måde. Det havde jeg slet ikke gjort mig nogen illusioner om. Der var meget, jeg ikke anede fra starten af – jeg fik fx et chok, da forlaget sagde, den skulle anmeldes.  Der fortrød jeg, at jeg havde skrevet en bog. Anmeldernes dom kunne jo lige så godt have været 'det der, det er en skandale, hold dig til det du er god til.' Jeg vidste faktisk slet ikke rigtigt, hvad jeg hoppede ud i".

LÆS OGSÅ: De 5 gratis museer 

Har du gjort dig overvejelser omkring sproget i bøgerne, der jo ofte er ret groft?

"Jeg gengiver faktisk bare det sprog, som jeg hører, unge taler. Jeg har altid beskæftiget mig meget med unge, og det er simpelthen dét, der er ikke noget odiøst i det. Jeg lægger mærke til sproget, og jeg samler på ord. Nogle gange når jeg taler med unge, og de siger nogle sjove ting, så skriver jeg dem ned, også ift. mine egne børn, der også er begyndt at tale sådan. De har nogle vendinger, hvor jeg bare tænker, at det er så fedt, at det må jeg bruge. Børn de er kloge, de ved godt, hvor de skal sige noget, og hvor de ikke skal sige noget. Det kan de sagtens finde ud af".

Som far i København – hvad holder du af at lave med dine børn i byen?

"Der er stor aldersspredning på mine børn, men noget af det, vi gør og altid har gjort, det er at tage på museer. Der er 5 museer, som vi bruger virkeligt meget. Københavns Museum har vi besøgt gentagne gange. Det er sindsygt godt og giver børn den dér historie omkring sig selv og den by, de bor i. Og de opdager noget nyt hver gang, vi er der. Nationalmuseet tager vi også altid på, og så tager vi en tidsperiode hver gang. Jeg var derinde her i sidste weekend med Alvin, hvor vi tog Stenalderen, for det havde de i skolen. Tidligere har vi brugt Zoologisk museum og Zoologisk have rigtig meget. Og så findes der et fuldstændigt skjult museum, som ingen rigtig bruger, men som er virkelig godt, nemlig Geologisk museum.

Og så bruger vi også meget byen til at hænge ud i. Det kan være caféer, bænken nede omkring søerne, det kan være alt muligt.

Vi har altid spist meget ude. McDonald's er no go. For mig er det bare ikke mad. Det skal være rigtig mad, og der er så mange muligheder i København".

LÆS OGSÅ: Get-away for forældre: Amsterdam

Er der noget du savner i København?

"Jeg synes, København er verdens fedeste by. Det synes jeg virkelig, den fe-de-ste by. Jeg elsker også Berlin, og det eneste jeg kunne tænke mig mere af, det er den afslappethed, der er i Berlin. Berlinerne bruger meget det udendørs rum på en helt anden måde, end vi gør. Vi har noget af det i starten af Nørrebro, som kan minde lidt om Berlin, og det søger jeg rigtigt meget. Områder som Kreuzberg og Prenzlauer Berg er fantastiske områder, og stemningerne dér, kunne vi godt have mere af i København".

Hvad med aktiviteter for børn i byen – mangler der noget dér?

"Tværtimod, jeg synes, det bliver bedre og bedre. Jeg synes, der sker rigtigt meget – efterårsferien, påskeferien, der er virkelig mange aktiviteter for børn og unge og forældre, så jeg er temmelig, temmelig, temmelig tilfreds med min by".

Manu Sareens seneste bog "Iqbal Farooq og jagten på den lille havfrue" udkom i september 2013 og er den syvende i serien. Den er udgivet på Politikens Forlag og koster 200 kr.