Børn i byen giver "Til de nysgerrige - En bog om døden" 4 ud af 5 stjerner: ****

 

Der er ingen tvivl om, at et af de store spørgsmål for børn er handler om døden. Hvordan kan man dø? Hvad sker der, når man er død? Er det kun gamle eller syge mennesker, der kan dø? 

Det er spørgsmål, der tit dukker op i de små sind, og det er spørgsmål, der er svære at svare på. Det jeg rigtig godt kan lide ved bogen "Til de nysgerrige - En bog om døden" er, at den ikke pakker noget som helst ind. Første sætning i bogen er; ”Der er en ting, der er sikkert her i livet, og det er, at vi alle skal dø.” Og så er der en illustration af to skeletter under jorden, og på deres gravsten står der ”dig” og ”mig”. Når det så er sagt, er det vigtigt at pointere, at stemningen i bogen ikke er nedtrykt eller morbid, for den sags skyld.

Det er mere en nysgerrig tilgang til døden, som titlen så fint beskriver. Og så er forklaringerne i ægte børnehøjde – døden bliver for eksempel beskrevet ligesom at klaske en flue, og det kan man ikke som menneske. Til gengæld kan man dø af at falde ned fra et højt hus, eller drukne, eller blive stukket ihjel (her er det også illustreret med en gammeldags ridder, og således ikke morbidt eller uhyggeligt).

Den sidste del af bogen handler om, hvad der sker efter man er død. Det handler om sjælen, reinkarnation og himlen. Alle emner, som er svære at svare på, men som her er fint fremstillet. Der er ingen facitliste, men klart den samme nysgerrige tilgang til livet efter døden – måske er det sådan her? Måske på en anden måde? 

Efter at have læst den for mine egne børn på 5 og 7 år, kan jeg mærke, at de stadig stiller spørgsmålstegn ved, hvad der egentlig sker, men de er tilfredse med forklaringerne. Og det har givet dem noget at tænke over. Og det synes jeg er et ret fantastisk udgangspunkt for en bog.

Fakta: Bogen ”Til de nysgerrige – En bog om døden” er skrevet af Marie Dysgaard Christiansen er udkommet i 2013 på forlaget Carlsen og koster 229,95 kr.