Netop nu er det sæson for hyldebær. Tag børnene med på bærjagt og proviantér til jeres egen hyldebærsaft. 

 

Varm hyldebærsaft er den perfekte drik på kolde efterårsdage. København byder på flere gode steder, hvor de små sorte bær vokser vildt og kan plukkes. Jo længere uden for byen I kommer, jo mere økologiske bliver de selvfølgelig. Uanset hvor de plukkes, skal I dog altid huske at skylle dem. Tag børnene under armen og gå på jagt sammen. Når I kommer hjem, kan I sammen producere jeres egen skønne saft ud fra denne nemme opskrift:

 

Hyldebærsaft (ca. 1½ liter) 

1 kg hyldebær 
150 g æbler 
4 dl vand 
ca. 600 g rørsukker 
saft af en halv citron 
eventuelt atamon 

1. Rib de skyllede hyldebær, og læg dem i en gryde. 

2. Skyl æblerne, skær dem i både, fjern kernehusene, og læg æblebådene i gryden sammen med hyldebærrene. 

3. Hæld vandet i gryden, og lad det koge, indtil hyldebærrene brister. Hæng det til afdrypning i en saftpose eller i et dørslag med et tyndt klæde i bunden. 

4. Mål, hvor meget saft der er, og hæld det i en gryde. Tilsæt sukkeret – du skal bruge 400 g sukker pr. liter saft. Tilsæt citronsaften, og giv saften et opkog. 

5. Skal saften gemmes, kan du med fordel skylle flaskerne i atamon. Hæld saften på flasker, og luk dem med det samme.

 

Få Børn i byens og brugernes tips til gode plukkesteder her.

Foto: Caroline Meldgaard