Børn i byen giver "Hokus Pokus ABC" 3 ud af 5 stjerner: ***

 

Søren og Trine er to søde børn, der skal besøge deres nabo, heksen Hulda. Hulda har brug for hjælp til et stort og vigtigt trylleri, og hun beder derfor Søren og Trine om at gå i byen for hende. Børnene får penge og indkøbsseddel af Hulda, men da hverken Søren eller Trine endnu kan læse, får de Huldas kat, Sortemis, med, for han er en rigtig heksekat, der både kan læse og tale.

Undervejs skal børnene hos grønthandleren, på loppemarked, i supermarkedet og hjem i kælderen for at finde alle tingene på Huldas liste. Der bliver købt alt fra Ananas, Lakrids, Olivenolie og Wienerbrød til Øreringe og Åkander – altså alt fra A-Å. Da børnene kommer tilbage til Hulda, lægger de alle ingredienserne i en gryde, drysser med tryllepulver og så siger Hulda den magiske trylleremse og frem kommer hele alfabetet. Som tak for hjælpen giver Hulda børnene en bog med alverdens eventyr. Når de kender alle bogstaverne og ved hvordan de sættes sammen, så kan de selv læse bogen – og se, det er jo ægte magi.

Bogen er stor, flot og farverig. Og fortællingen er fin og fængende. Ingredienserne vises på siderne i form af en tegning med navnet skrevet neden under. Desværre er flere af tegningerne svære at tyde, selv for de store børn. Dadlen ligner f.eks. et vissent blad, tegningen for mælk og ymer ligner hinanden til forveksling, olivenolien kan også være en flaske, blusen er svær at forstå som XL og ingen børn ved, at tærten egentlig er en quiche. Intentionerne og ideen er brillant – desværre falder det til jorden, når illustrationerne er svære at afkode.

Bagerst i bogen findes en række opgaver, man kan lave med børnene, lige fra ”skriv dit navn”, til ”fiske-bogstav-spil” og endelig til ”find bogstaverne”. Alle illustrationerne vises på 29 små brikker, der følger med til bogen. Forrest findes en spilleplade med alle 29 bogstaver. Ideen er nu, at barnet skal parre brikken med det korrekte bogstav på spillepladen. Men som nævnt tidligere, kan det være svært, når tærten i virkeligheden er en quiche. Vi har derfor lavet vores egne brikker, hvor børnene selv har tegnet f.eks. brød, sol, mus, ost, og lignende.

Hokus Pokus ABC af Peter Gotthardt og Martin Jørgensen er udkommet på forlaget Carlsen og koster 199,95 kr.