En ny verden åbner sig for hele familien, når børnene starter i skole. Børn i Byen giver dig her inspiration til, hvordan du bedst klæder dit barn på mentalt til skolestarten.

Konsekvens
I skolen er der ofte 1 voksen til 25 børn. Derfor er det vigtigt, at dit barn har lært, at det ikke altid kan komme først eller altid få sin vilje. Vær konsekvent, når du beder dit barn om noget. Hvad enten det handler om at gå hjem fra legepladsen eller bære ud efter maden. Sker det fx ikke, så lad gerne den beskidte tallerken stå til næste måltid og sig uden negative følelser ”Ja, den skal lige væk, inden vi kan spise.” Konsekvens er ikke det samme som bebrejdelser. Børn må ikke bebrejdes for, at de er små mennesker, der ikke har styr på alt i den store verden. Vis vejen gennem venlige og tydelige anvisninger.

Smil og opmuntring
Mange børn mangler tro på sig selv. Det er en stor udfordring i skolen, når de stilles overfor opgaver, der er svære. Lad derfor dit barn have oplevelser af at lykkes, så de har gåpåmod og selvværd. Det betyder bl.a., at du ikke overtager tussen, hvis dit barn ikke er tilfreds med sin tegning, eller at I vender om på gåturen, hvis barnet er lidt træt i benene. Lad dit barn komme i mål så ofte som muligt, så han eller hun oplever, at det kan svare sig at være vedholdende. Støt op med glade og opmuntrende ord, der viser, at du tror på dit barn.

LÆS OGSÅ: Guide til små cyklister: Her er byens bilfri zoner

Fokus og gadgets
Lær dit barn at holde fokus, for ellers bliver det rigtigt svært i skolen, hvor man ofte skal arbejde lang tid med et (måske kedeligt) emne. Mange af os har en hverdag, hvor alle øjeblikke udfyldes med gadget-aktiviteter. Med smartphonens indtog, er det sjældent, man blot ser ud af vinduet i toget, at samtaler føres uden afbrydelser, eller at legen nydes uden mor siger ”smiil” og lige skal tage et billede. Hvis dit barns bevidsthed er i konstant gearskift, bliver hverdagen i skolen meget udfordrende, så husk de rolige øjeblikke derhjemme, hvor man kun gør én ting af gangen.

Konflikter i skolen
Du hører kun om evt. konflikter fra dit barns side. Lad derfor være med at fare op i det røde felt over læreren eller kammeraterne. Lyt og lad være med at drage en masse konklusioner. Men giv gerne dit barn idéer til, hvordan man kan komme godt videre. Hvis noget virker som et negativt mønster, så kontakt læreren. Vær medskaber af en god klassekultur ved at omtale de andre elever respektfuldt og ud fra den holdning, at der er en god grund til enhver adfærd. Din holdning forplanter sig til dit barn.