Hvordan gør man børneværelset funktionelt og hyggeligt på samme tid? Vi har spurgt en ekspert på området, der her giver sine bedste tips.

PexelsBørn i Byen har spurgt designeren fra Epsom School of Art & Design, Annika Semler, om hendes bedste råd når det gælder indretning af børneværelset. Annika er til dagligt PR og Marketingschef i møbelbutikken Interstudio og mor/bonusmor til hele fem børn.

Vi stillede Annika følgende spørgsmål:

Hvor meget indflydelse skal børn selv have på indretningen?

Selvfølgelig skal børn selv være med til at bestemme. Men det er min erfaring, at interessen for at være med, først kommer når de er fra 8 år og op. Så i de første år er det vigtigt for forældrene at se på børnenes behov og interesser, hvad de leger med, hvilke farver de kan lide, hvilke film de ser, og lade disse ting være med til at give inspiration til, hvordan værelset skal indrettes.

Hvordan skaber man et rum, der både giver mulighed for kreativ udfoldelse og en rolig hyggestund?

Plads er vigtig. Ikke forstået på den måde, at værelset fysisk skal være stort, men at der er mulighed for at rydde ting væk, når barnet har leget og været kreativ. Det gør det muligt også at have en hyggestund i samme rum. Belysningen har også stor betydning.

Hvad skal man tænke over, når man vælger farver?

Børn har ofte en mening om, hvilke farver de kan lide. Når de er små og ikke kan udtrykke det med så mange ord, kan man vælge et farve tema, som repræsenterer en ting, figur eller et sted, de er glade for. Farverne kan skabes ved hjælp af tapeter, puder, gardiner, tæpper og møbler. Man kan vælge at købe eller lave en seng, der er udformet som et prinsesse slot, en borg, et cirkus eller skib, og lade dette tema danne baggrund for farverne på værelset.

PexelsHvordan begrænser man rod?

Det er centralt, at der er rigeligt med opbevaringsplads i forhold til mængden af legetøj. Opbevaringspladsen skal være let tilgængelig og nem at håndtere for barnet, hvis man ønsker, at barnet selv skal være en del af oprydningen.

Hvad skal man tænke over, når man vælger belysning?

Det er vigtigt, at der er loft-belysning, som kan oplyse hele lokalet, til brug ved leg og oprydning. Det er også vigtigt med hygge belysning, når barnet ser film, hygger og skal sove - gerne mere end et sted i værelset. Når barnet bliver større, er det super vigtigt med ordentlig belysning på skrivebordet.

Hvordan skaber man et rum, som "vokser" med barnet?

Man skal lade rummet og dets indhold ændre sig gradvist. I takt med, at barnet udvikler sig hele tiden, skal man, så vidt muligt, lade værelset følge med. Sengen er nok det mest i øjenfaldende, men også det lille bord og stole skal på et tidspunkt skiftes til et arbejdsbord. Reoler med legetøj skal omdannes eller skiftes til noget der egner sig til spil, film, bøger, pokaler, instrumenter eller andre interesser.

Find mere inspiration til indretningen af dit barns værelse i vores guide med 5 inspirerende børneværelser.