Børn i byen giver Musikgryden 2 ½ ud af 5 stjerner: ** (*)

 

Sæt en cd på og syng med på opskriften, mens du laver maden. Det er tanken bag Musikgryden, en cd med undertitlen "En koge-cd for børn og voksne". Titlerne svarer til de opskrifter, der følger med i bookletten som fx Chili sin carne, Spansk spaghetti og Frikadelle-rap. Ideen til Musikgryden kommer fra to journalister Sabrina Brohus og Kamille Lindholm, der har skrevet teksterne og lægger stemmer til cd'en.

Cd-coveret er festligt og farverigt med mad og noder, der daler ned fra himlen til de ventende børn, der står klar med skærebræt og gryde. Og det virker som en rigtig sjov idé at kombinere musik med madlavning, for hvem har ikke stået og skrålet med på en god sang, mens man styrede gryderne på blusset?

Men efter at have hørt cd'en må jeg tilstå, at jeg synes, at Musikgryden går galt af sin yngste målgruppe. Jeg har svært ved at se børnene stå i køkkenet og lave fiskefileter, mens de synger "Og vendte jer i mel og smør 1-2 æg, citron og rasp, så var I klar. I nåede knap at sige farvel til det åbne hav før vi jer bar".

Musikken mangler den humor, som coveret stiller os i udsigt, og der er ikke nogen umiddelbare ørehængere, man bare ikke kan lade være med at synge med på. Meget af det ligger i den til tider ret akavede tekst - i Frikadelle-rap skal vi for eksempel synge "Frikadelle, du lille delle. Du er kommet for at bli. I næsen du dufter, maven du fugter. Deller jeg kan li". Det er bare ikke mundret. Generelt efterlader både musik og tekst lytteren med for mange spørgsmål: Hvorfor hedder sangen om spaghetti bolognese "Spansk spaghetti"? Og hvad betyder det, når der står "Tag 60 gram mere af den gule del" i Pandekagesangen (majsmel, finder man ud af ved at kigge i opskriften). Musikken har referencer til 80'er-kunstnere som Chris Isaak, Tracy Chapman og danske Miss B Haven, og stemningen er lidt melankolsk og en anelse selvhøjtidelig. Musikgryden er en lille produktion, så der er ikke noget at sige til, at musikarrangementerne er enkle med få instrumenter og uden den store klang. Men det gør det svært at stå og skråle til den, mens emhætten suser, og frikadellerne syder på panden. Musikgryden får 2 ½ stjerner, hvor den halve går til den sjove idé og det festlige cover.