Søløvernes højlydte grynt runger udover bugten og havodderen ligger i vandet og spiser muslinger, mens solen står op. Dyrelivet på vestkysten af USA er helt eventyrligt. Vi tog børnene med ud til kysten og ind i akvariet i Monterey.

Glem alt om forlystelser og Disney for en stund og dyk ned i Stillehavets dyreliv. Man forundres. Vi er 400 km nord for Los Angeles i den lille by Monterey på kanten af Stillehavet. Umiddelbart en provinsby, en gågade, en promenade på pæle og en håndfuld mexicanske restauranter. Og så er der dyrene.

Vi ankommer ad Highway 1 og gør holdt for et par dage. Ungerne skal møde dyrene, som de ellers kun kender fra zoologisk have. Her er de lige ude i virkeligheden. 

Vi bor på Monterey Bay Inn, som ligger i Cannery Row, hvor de tidligere sardinfabrikker lå. Hotellets store fordel er udsigten ud over bugten. Dyrelivets lyde og havluftens salt. Om morgenen dukker solens lys op ad disen og søløverne brøler godmorgen. Mens vi får serveret vores morgenmad på værelset, går børnene ud på balkonen og forundres over brølene, mens de spotter havodderne, som flyder rundt på ryggen og spiser muslinger. De er fantastisk søde at se på, havodderne. I ro og mag dykker de ned og henter muslinger, som de slår i stykker mod deres brystben og spiser. Man kan kun fascineres.
Her er magisk. Børnene vil ud og her tidligt på morgenen, mens havet og byen vågner er de helt begejstrede. Men naturen taler til os på alle tider af dagen. Vi mødte fem af dyrene på en helt almindelig dag. Og så gik vi en tur i Montereys akvarium.

Fire dyr lige ved hånden

Søløverne
På Pier’en midt i Monterey holder søløverne til. Store klepperter i sort frakke ligger de og maser sig rundt mellem hinanden på en tømmerflåde midt i havnen. Og brøler om kap. Følg lyden og gå helt ud for enden af broerne på Pier’en og kig på dem. Det er fascinerende for både børn og barnlige sjæle at opleve, at søløverne rent faktisk bor lige her for øjnene af os.

Havodder
Overalt langs kysten ved Monterey kan havodderen spottes. Fra hotellet eller fra strandpromenaden kan I få øje på enkelte havoddere. Men vil I se mange, så følge vejen 17 mile drive sydpå mod Pebble Beach og Carmel og hold ind på nogle af rastepladserne langs kysten. Der vil I se hundreder, ja tusinder af små pjuskede odderhoveder i vandoverfladen. De ligger i magelighed og spiser skaldyr og forsvinder med mellem rum ned for at hente flere.

Jordegern
Egernet med et par striber ned ad ryggen virker meget tamt. Det bor i huler i jorden og mellem klipperne. Langs kystvejen 17 mile drive er der mange muligheder for at holde ind og møde det lille sjove jordegern. Det er på engang sky og nysgerrigt. Intet barn kan vel stå for det.

Sæler
De spættede sæler med de søde ansigter bor flere steder omkring byen. Tag på aftentur med ungerne ned over strandpromenaden til Pier, så vil I se dem ligge på de store sten ude i vandet. Og bare ligge. Sælerne er på engang adrætte og meget klodsede. Man kan undre sig over, hvordan de formår at balancere den tunge krop op på en sten. Lige syd for byen bor de i store flokke på en strand, reserveret kun til dem.

Monterey akvarium

For enden af Cannery Row ligger Montereys nok største turistattraktion, akvariet. Og det er bestemt et besøg værd sammen med børnene. De lokale havdyr er udstillet i akvarier og bassiner. Flot, interessant og velformidlet. Selvfølgelig på engelsk, men også små dansktalende børn kan få rigtig meget ud af det.
Kæmpe akvarier med stimer af sardiner, som ruller sig sammen i en gigantisk kugle, omgivet af både hammerhajer og skildpadder. Akvarier som man kan passere i tunneller, mens fisk og havplanter bevæger sig over hovedet på en. 
Der er et undervisningsafsnit, hvor børnene kan røre ved fisk og planter. Der er flotte akvarier med gopler i fantastiske farver. Søheste og fortællingen om deres mærkværdighed. Kæmpemæssige blæksprutter. Og så er der havodderne, som får besøg af dyrepasserne til fodringstid. Her får I lejlighed til at se den lille yndling helt tæt på. Et trækplaster for mange børn.
Akvariet er stort, og I kan som familie sagtens afsætte nogle timer for at nå det hele.
Absolut et must for børnefamilien. Akvariet har alle faciliteter, også café/restaurant og en museumsshop, som tilbyder ting og bøger til alle aldersgrupper. Alt fra havodder i bamseform til faglige bøger om dyrelivet omkring Stillehavskysten.
www.montereybayaquarium.org


Monterey Costal Trail
Monterey Costal Trail er en slags bred cykelsti, løber langs kysten og ud på begge sider af byen. Der kan løbes, cykles, skates – og der er ingen biler. Et skønt sted at promenere med ungerne. 

Lej en cykel i Cannery Row og kør en tur ad Monterey Costal Trail, som fører jer langs vandet ud på begge sider af byen. 


Overnatning

Der er hoteller i alle prisklasser i Monterey. Vi boede på Monterey Bay Inn især på grund af udsigten. Kan klart anbefales. God beliggenhed, fin service og boblebad på tagterrassen. Lidt særligt med udsigt over Stillehavet.