Børn i byen giver 4 ud af 5 stjerner til "De tre dumme svin og den store, tykke pulv": ****

 

Tusindkunstneren Rune T. Kidde er kendt og elsket for sine humoristiske tegneserier, digte, romaner og ikke mindst for sine eventyrforvanskninger henvendt til børn. Rune T. Kidde har en enestående evne til at fortælle og fortolke på de klassiske eventyr, så de får en helt ny mening – til stor morskab for både børn og voksne. Rune T. Kidde har gennem årene forvandlet Tornerose til Tossepose, Askepot til Klaskepot og senest er De Tre Små Grise så blevet til De tre dumme svin og den store, tykke pulv.

Historien tager sin begyndelse, da de tre dumme svin, Lille Dumme Svin, Mellemstore Dumme Svin og Ib Gris, falder af lastbilen på vej til slagteriet. De tre dumme svin begiver sig ud i den vilde, vide verden og bygger sig hver sit hus. Da Lille Dumme Svin er blevet færdig med sit hus af reklametryksager, kommer den store, tykke pulv forbi på vej til døgneren. Her får han en vældig lyst til at spise Lille Dumme Svin og begynder at hoste og harke og savle og sprutte på huset. Lille Dumme Svin undslipper pulven og skynder sig hen til Mellemstore Dumme Svins nybyggede hus, der består af affald og gammelt skrammel. Også her dukker den store tykke pulv op og hoster og harker og savler og sprutter på huset, så det falder sammen. Som i det klassiske eventyr skynder de to svin sig videre til Ib Gris, der har bygget sit hus af stjålne, gamle, gustne cykler. Her har den store tykke pulv ingen chance for at vælte huset omkuld, så han må ty til kraftigere midler. Herfra tager historien en uventet drejning og slutningen er ganske uventet og ufattelig morsom, for både store og små – som det altid er tilfældet i Kiddes skønne genfortællinger.

Jeg er vild med Rune T. Kiddes socialrealistiske virkemidler, som altid er til stede i hans eventyrforvanskninger. Bogen giver anledning til at snakke med sine børn om forskellige problematikker, som for eksempel det spild vi dagligt omgiver os med i forhold til reklamer og affald. Og som ekstra bonus lærer vi desuden, hvordan man laver sæbe!

Bogen gør sig bedst til børn fra ca. fem år og opefter, da det kræver en vis alder at fange de fine humoristiske pointer. Jeg er vild med bogen og synes den er sjov, skøn og rablende vanvittig. Fortællingen er også et hit hos min femårige datter, der allerede har fået læst bogen igen og igen.

De tre dumme svin og den store, tykke pulv er udkommet på Alvida den 13. september. Bogen er illustreret af Rasmus Bregnhøi og koster 99,95 kroner.