rejse med baby
Kigger I på den lille i liften og drømmer om at rejse til turkise strande, så behøver I ikke lade babyen holde jer tilbage. Her kommer en række tips til de første rejser med de helt små.

Tit er tanker og bekymringer værre end virkeligheden. Kan den lille tåle varmen? Er der babymad på feriestedet og hvad med flyveturen ? Med et par simple tips kan turen til drømmeferien gøres meget lettere. 
En baby er især nem at rejse med, hvis forældrene lever i nuet. Tag tingene som de kommer, så får I de bedste oplevelser og den mest afslappede ferie.

Søvn på flyveturen

Hvis I skal flyve om natten, vil I hos mange flyselskaber kunne få en vugge, som den lille kan sove i. Undersøg og reservér i god tid. Når I er ombord og natten nærmer sig, så forsøg at fastholde de almindelige rutiner i forhold til sengetiden. Sørg for at have nattøj og dyne med. Det lille barn falder hurtigere til ro, når lugten er velkendt. Så bamse, pude eller dyne, som lugter som det plejer, er guld værd på flyveturen. Hvis der stadig er lys i kabinen, efter barnet er faldet til ro, kan det være en fordel at sætte en sovemaske på, efter barnet er faldet i søvn.


Amning i flyet

Nogle små børn kan få problemer med tryk i ørene, når flyet lander eller letter. Den ultimative hjælp er at få bevægelse i kæben, og det gøres helt naturligt, når barnet bliver ammet. Så am under landing, og når flyet letter. Husk i øvrigt ekstra tøj, hvis der skulle ske uheld. Vådt tøj på en lang rejse er ikke sjovt.

Babymad og bleer

I de lidt mere eksotiske dele af verden, vil man ofte kun kunne finde bleer og babymad i supermarkeder i de store byer. Er I på charterferie, er der dog muligvis et supermarked på hotellet, hvor de vante bleer kan købes. 
For nogen er det godt at have et lille lager med hjemmefra, for andre er der en herlig opgave i at løse opgaven på de vilkår, som nu engang er på rejsemålet. 
Er I som forældre meget afslappede, vil I med hjælp fra de lokale kunne finde alternative løsninger. I Asien vil mange lokale nok være behjælpelige med at finde mad til de små børn.

Klapvognen

Det er en temmelig god idé at tage sin egen klapvogn med. Det er super praktisk at kunne køre den lille rundt på ferieområdet. Hvis I rejser charter, så undersøg dog om rejseselskabet har baby-pakker, man kan tilkøbe. Nogle steder kan man nemlig leje klapvogn. 
Vil I være helt sikre på at have en komfortabel klapvogn, men er I samtidig bange for at jeres fine vogn skal blive ødelagt i flyfragten, så køb en billig og brugt en på Den Blå Avis og tag den med.

Tørklæder 

Når man rejser med de små, kan de pludselig få brug for en lur. Har I et par store bomuldstørklæder ved hånden, er det nemt lige at svøbe babyen eller bare dække den lille til, også under flyveturen. Tørklædet kan også være rigtig praktisk, hvis I lander et sted, som ikke umiddelbart synes amme-venligt. Så kan klædet bruges til at dække lidt til, så I kan være diskrete og få ro.
 Hvis barnet er så stort, at det nærmest kan sidde selv, kan tørklædet bruges til at binde rundt om maven og fast til stolen, hvis ikke lige der findes en sikker høj babystol.

Drop rytmen

I er på ferie. Det kan være dybt frustrerende at ville overholde alle barnets normale sengetider og spisetider, for det kan være ret umuligt. Måske er det bare bedre for barnet at have flere vågne timer, når mørket falder på, netop fordi det er blevet lidt køligere. Og den stress man som forældre kan undgå, hvis man tager det hele, som det kommer, gør barnet godt. Der er ro på. I kommer tids nok hjem til rytmen igen.

Pas

Husk at alle skal have eget pas, også den allermindste. Sørg for at få lavet pas i god tid, så der ikke bliver stress. Når små børn får pas, gælder samme regler for foto som for voksne. Har barnet svært ved at lukke munden foran kameraet, kan man snyde den lille med en lille godbid i munden. Passet udløber hurtigere end de voksnes, hold øje med det. På nogle destinationer skal passet være gyldigt op til seks måneder efter planlagt hjemrejsedato.

Baby-apoteket og sundhed

Det er en rigtig god idé at tale med sundhedsplejersken om den forestående rejse. Ved rejser til nogle dele af verden, kan det være en idé at få fremskyndet vaccinationerne.
Så længe barnet udelukkende ammes burde der ikke opstå problemer med maven. Dognkan morens indtagelse af bestemt mad give babyen tynd mave. Husk også, hvis I rejser i områder med malaria, kan dette være årsag til diarré. 

Er barnet lidt større, bør I overholde de almindelige forholdsregler til ”sikre” madvarer. Det vil sige vand fra ubrudte flasker, ingen isklumper, skræl selv den friske frugt og spis mad som har været kogt eller stegt. 

I skal naturligvis reagere, hvis barnet får feber eller diarré. Det er vigtigt at sørge for, at barnet ikke kommer til at mangle væske.Tips til rejseapotek til små børn

♥ Revolyt, som hjælper med væskebalancen 

♥ Solcreme – meget høj faktor

♥ Myggenet til at dække klapvogn eller seng til.
♥ Myggemiddel, både til at undgå myggestik og til at stille kløe

♥ Febernedsættende medicin

♥ Desinficerende middel til sår

♥ Termometer

♥ Saks og pincet

♥ Evt. antihistamin mod allergiske reaktioner ved insektstik

Tjek også følgende artikler:

Få en bedre flyrejse med børn

Små tips til små rejsende

Hvornår er vi deeer?

 

Foto: Romeika Cortez