"Rock, rock rokketand" - bog og cd af Mikkeline Gudmand-Høyer

Der er musik i bogens titel. Man kan næsten høre den gamle Povl Kjøller sang "Jeg har en rokketand og du kan tro den rokker.." for sit indre øre, og på en underlig, muligvis ufrivillig måde har bogens medfølgende cd da også en 70’er lyd, men det er en mere rå garagelyd a la Shit og Chanel end Povl Kjøllers bløde fuldskæg og guitar.

Musikken er energisk, men bliver også hurtigt enerverende ensformig. Trods flere forsøg er det endnu ikke lykkes mig at høre den igennem fra start til slut uden en pause undervejs – om ikke andet, så fordi børnene beder mig slukke.  En irriterende detalje er desuden, at cd’en hele tiden falder ud af bogens ellers smarte omslag.

Titelsangen kan også findes på YouTube, hvor den originale billedside er fremstillet af børn fra Halsnæs kulturskoles filmskole i Hundested, i samarbejde med Mikkeline Gudmand-Høyer og Rikke Hallund.

Bogen er målrettet 5-6årige, der står på spring til at begynde i 0. klasse. Teksterne rammer aldersgruppen fint med fortællinger som "Humør skifter" om humøret, som går op og ned som en yo-yo, og ærgrelsen over den fortravlede mor, der forkludrer både pandekagerne og popcornene.

Bogen skal afmystificere skolestarten, men kun enkelte af teksterne handler reelt om de mange spørgsmål skolelivet rejser i børnenes hoveder. "Viola starter i nulte" gør et forsøg og er et godt afsæt til en snak om de mange nye regler og krav.
Historier som "Halløj med krybespillet" kunne lige så fint indgå i en bog for børnehavebørn og virker overpædagogisk i sit forsøg på at løse den evige konflikt om, hvem der skal spille hovedrollerne.

Bogens illustrationer består af en stribe fotos af originale strikkede dukker. Det er en meget 'tøset' bog i foto- og farvevalg, og bortset fra opskriften på de flotte kastanjevæve kan jeg ikke anbefale den til forældre til drengebørn som jeg selv.

"Rock, rock rokketand" bog og cd af Mikkeline Gudmand-Høyer udkom 1. august 2012 på Ravnerock Forlag og koster 125 kr.