”I solens sidste gløder
kun glade smil vi møder,
naar vi gaar tur paa Volden
Store Bededags kvæld” 

Sådan sang Marguerite Viby i 1935, og hvis du vil mærke præcis den stemning, så tag familien med på spadseretur på Kastellet Store Bededagsaften. Det er som at træde ind i en helt anden tid. Mine piger på 9 og 11 og jeg nød oplevelsen for første, men bestemt ikke sidste, gang. En oplevelse af et særligt fællesskab med de mange, mange mennesker, der glade spadserer af sted uden andet formål end … at spadsere. Mange af damerne fra min forældres generation og de endnu ældre bærer fine hatte og spadseredragter, og mange børn kommer gående med blomster, de har haft tid til at plukke, fordi far og mor ikke skal skynde sig.

Turen rundt på Kastellet tager en lille time, når man undervejs indlægger stop til fx at kigge på kanoner, rulle på stejle bakker, nyde udsigten til Den Lille Havfrue, se på soldater og smage på nyudsprunget skvalderkål og den slags.

Mange steder er der skilte, der siger, at man ikke må betræde græsset ved siden af stien. Den regel synes dog ikke at gælde i aften, hvor ingen børn kan lade være med at rulle på de bløde bakker, og familier placerer deres tæppe, hvor de bedst synes, de kan nyde det hele. Ved den store mølle er der en stor plæne uden noget forbudsskilt, og her sidder de fleste da også, som har medbragt madkurven eller de dejlige hveder og kaffen.

LÆS OGSÅ: Prøv Legepladsen i SKydebanehaven

Der er ikke langt til Kastellet fra Østerport. Hvis I undervejs vil købe is eller spise aftensmad udenfor med mulighed for, at børnene kan lege rundt imens, så besøg Cafe Sommerhuset. Vi købte en god varm kakao med flødeskum til hjemturen, da det var blevet noget køligt hen på aftenen. 

Ved besøg på Cafe Sommerhuset kan deres toiletter benyttes, men ellers er der offentlige toiletter under Langelinie Pavillonen og under Langelinieanlægget ved trappen ned til Ivar Huitfeldt monumentet.

Uden for fæstningens grønne volde kan det anbefales at slå et smut forbi det imponerende Gefionspringvand, som ikke kan andet end at imponere både store og små, eller at kigge på den fine og ydmyge Lille Havfrue.

Foto: Louise Klinge Nielsen