Seks gange. Så længe har man i gennemsnit sit tøj på, før det ryger i skraldespanden, viser en engelsk undersøgelse. Endnu værre står det til i USA, hvor op mod 20 procent af tøjet aldrig tages i brug, men simpelthen bliver hængende på bøjlen i skabet. Indtil det bliver smidt ud. Der er ingen grund til at tro, at statistikken er anderledes i Danmark, mener Vigga Svensson, direktør og chefdesigner i børnetøjsfirmaet Katvig, der er frontløber i kampen for bæredygtighed. 
”Forbruget er endnu mere ekstremt, når det gælder børnetøj. Børn vokser jo så stærkt, at man hurtigt står med en kæmpe bunke tøj,” fortæller Vigga, som derfor har taget initiativ til en tøjbyttebørs, hvor man kan bytte sit gamle Katvig-tøj til ”nyt”. Det er essentielt at inddrage og aktivere forbrugeren i den bæredygtige tankegang, mener hun.

”Når man snakker bæredygtighed, tænker de fleste mennesker på råvarer, børnearbejde, kemikalier og den slags. Men halvdelen af det fodspor, et produkt sætter her i verden, står forbrugeren faktisk for. Vi påvirker jo miljøet, når vi vasker og tumbler tøjet, og ikke mindst når vi smider det ud. Med tøjbyttebørsen griber vi chancen for at uddanne forbrugerne og kaste lys over deres rolle,” forklarer Vigga og tilføjer, at Katvig er bevidste om at producere tøj i en kvalitet, der gør, at det kan holde længe og gå på omgang til flere børn.

”Vi vil gerne tage ansvar for hele produktets liv. Derfor afholder vi tøjbyttebørsen, hvor jeg også vil være til stede, så man kan spørge løs. Jeg håber, at når folk går hjem, har de – ud over en pose tøj – en større forståelse af den rolle, de selv spiller.”

Nytænkning er nøgleord for Katvig, som både står bag en indkøbstaske, der kan forvandles til bold og en stofpose, der kan bruges som bluse. Det er vigtigt, at også forbrugeren tænker i nye måder at bruge tøjet på, mener Vigga.

”Byt eller forær aflagt tøj væk, og invester i god kvalitet, så tøjet kan holde til flere børn. Selvom tøjet til sidst bliver slidt og hullet, er der ingen grund til at kassere det. Der er masser af andre måder, det kan bruges på, inden det havner i tøjcontaineren. Man kan fx lave fint patchwork eller bare klippe det op til klude,” foreslår Vigga, som glæder sig til at se masser af mennesker og gamle Katvig-styles til byttebørsen.

Foto: Katvig