På Børneværkstedet på Statens Museum for Kunst kan børn komme og skabe deres egne små kunstværker. Der er ingen grænser for, hvad man kan lave, male, modellere og lime sammen. Det eneste krav er, at du selv slæber det med hjem bagefter

 

Børneværkstedet - et frirum for kunst og kreativitet
Børn i Byen har mødt værkstedsleder Michael Hansen til en snak om børn, kunst og kreativitet. Vi træder ind i værkstedet, som er et kreativt og inspirerende rum. I det ene hjørne ligger store mængder plastikrør, som er overskud fra en plastikfabrikant, et andet sted en hel masse garn og tråde, som nogle børn har lavet et kæmpe spindelvæv af og i et tilstødende rum staffelier, hvor man kan male med udsigt over Østre Anlæg, som i dag er dækket af fin hvid sne.

- I Børneværkstedet kan børnene slippe kreativiteten og fantasien løs, og man behøver ikke at være mere end 2-3 år for at få noget ud af det, siger Michael Hansen. Når børnefamilierne kommer på besøg i weekenden bliver der malet akvarel, arbejdet med limpistoler og modelleret i lange baner. Den eneste grænse er, at du ikke skal lave det større end du selv kan slæbe det med hjem, for vi har ikke plads til at folk efterlader noget.

-De små kan rigtig godt lide bare at sidde med en pensel. De større drenge er vilde med limpistoler. De kan bruges til utroligt mange ting, og tørretiden er meget kortere end på almindelig lim, fortæller Michael Hansen. Børnene laver ting ud fra alle mulige forskellige materialer; blade fra parken, plastikrør, flamingo. De fleste børn får hjælp fra den voksne, de kommer sammen med, men der er også altid en kunstner på værkstedet til at rådgive og hjælpe med at skære ting, blande en speciel farve osv.

Silhuetter og superhelte-croquis
Den første søndag i hver måned er Børnesøndag, som er gratis for medlemmer af Børn i byen klubben. Udover Børneværkstedet er der altid en sceneaktivitet, hvor børnene laver et fællesværk med hjælp fra museets kunstnere.  Aktiviteten tager som regel udgangspunkt i temaer eller særudstillinger på museet. Børnene har fx arbejdet ud fra Hammershøi, hvor de fik indfarvet papir i Hammershøis velkendte grålige nuancer, som de lavede silhuetter ud fra.

-Selvom farvevalget og nuancerne ikke umiddelbart appellerede til børn, fik de noget ud af det og blev inspireret af kunstneren, siger Michael Hansen. Senere på foråret vil der bl.a. være mulighed for at tegne croquis for børn med superheltetema. 

Børn udvikler sig gennem kunsten 
Kunsten giver børnene lov til at være sig selv og skabe et rum for irrationelle ting, der ikke behøver at besvare spørgsmål som ”hvad skal vi bruge det til?”

-Børnenes hverdag er fyldt med mange rationelle ting og mange opfatter kunst som et sted, hvor de kan være irrationelle, kreative og innovative. I virkeligheden er det jo værdier, som vi taler meget om, hvor vigtigt det er at få udviklet i dag, fortæller Michael Hansen. 

Vær kreativ derhjemme
Hvis du ikke synes, at du har tid til at tage på museum med børnene, så kan du finde inspiration til hvordan du kan være mere kreativ derhjemme nedenfor. Mange forældre tegner, maler og laver perleplader med deres børn, men prøv at tænk ud af boksen og lav fx genbrugslegetøj sammen. For at komme i gang anbefaler Michael Hansen, at du anskaffer dig en limpistol, som er et fantastisk værktøj, der skaber hurtige resultater. Gem også alt skrald: emballager, tomatdåser, æggebakker, vinpropper – det kan bruges til at lave kunst af.

Besøg også Statens Museum for Kunsts nye Facebook side SMK Familie.