rejser med børn

Kufferten er pakket, passet fornyet og forventningerne til ferien er kørt i top. Børnene står rødkindede af spænding og kan ikke vente til, de ligger ved poolens kant. Men flyveturen er lang og både forældre og børn har stor glæde af, at turen er forberedt ordentligt og på børnenes præmisser. Det er hårdt at rejse, men børn kan være gode rejsende.

Ro på turen gennem lufthavnen

Vær der i god tid, så I ikke kommer under tidspres til at nå flyet. Se lufthavnen fra børneperspektiv. Den er spændende. Til at falde i svime over. Hvor forsvinder kufferterne hen, når båndet kører med dem? Kan en jumbojet flyve til månen? Tag dig tid til at svare på spørgsmålene. 
Københavns Lufthavn har en stor legeplads med plads til hele familien. Et godt sted at slå lejr, mens ventetiden snegler sig af sted. Mindre børn er sjældent vilde med taxfree-shopping og cafémad. Sørg for at de er mætte hjemmefra, så lavt blodsukkeret ikke provokerer til konflikt. Og sørg for, at der er tisset af inden boarding.

Proviant i rygsækken 

Jo bedre barnet har det, jo mere roligt er det. Derfor er det en god idé, at det er mæt. På mange kortere ture serveres der ikke mad. Ofte kan man købe – ikke særlig børnevenlige sandwiches, så sørg for at have en sund madpakke med til børnene. Og ikke slik. Det er nemlig en ret skidt idé, hvis en lille numse skal sidde stille i timevis. Slik er krudt, der giver hyperaktive børn. Hav nogle kiks klar til den lille sult og køb noget vand med fra lufthavnen.
 Også på længere ture kan sulten pludselig melde sig, selvom der bliver serveret små foliobakker til børnene. Hav agurkestænger, gulerødder og kiks klar. Selvfølgelig babymad til de små. 
Sørg for at alle får drukket vand nok. Den tørre luft i kabinen kan genere slimhinderne.

LÆS OGSÅ: Små tips til små rejsende

Børnemenu – bestil i god tid

Skal I flyve langt og får mad ombord, så undersøg om der er børnemenuer og bestil i givet fald i god tid. Børn får som regel maden før de voksne.

Flyvende underholdning 

Hvis det er en ny og måske utryg situation for barnet at flyve, er det godt at gøre rejsen så tryg som muligt. Pak derfor en lille rygsæk til hvert barn med en yndlingsbamse og bog. Find småt legetøj: pixibøger, små farver, en blok, små figurer og den elektroniske yndlingskonsol. Husk at advare om, at den skal slukkes under start og landing. Små overraskelser i rygsækken er en god idé – en opgavebog, en ny smølf til samlingen. En højtlæsningsbog er alle tiders, især hvis børnene kender det første kapitel hjemmefra. Hos nogle flyselskaber kan man være heldig, at de deler legetøj ud.

Skiftetøj

Vær praktisk. Sørg for blødt og bekvemt tøj til både voksne og børn. Skiftetøj – især til små børn er et must. Der bliver koldt i flyet, når det er i luften. Sørg for vådservietter og bleer. Der er udmærkede – omend små skifteborde på toiletterne. Tag tykke sokker med, så børnene kan smide skoene og undgå at fryse.

LÆS OGSÅ: Rejsetips til store børn

Av mine ører

Mange små børn græder under start og landing simpelthen, fordi det trykker i ørene. De store børn kan lindre på smerten ved at tygge tyggegummi, mens babyer med stor fordel kan ammes, mens flyet letter og lander.

Barnet bliver ved at græde

Måske holder gråden bare ikke op. Bevar roen, tag barnet på armen og gå stille og roligt op og ned ad mellemgangen. Tag dig ikke af medpassagers irriterede blik. Det gælder om, at dit barn finder ro og tryghed igen. Så længe du virker engageret i at få barnet til at holde op, er de fleste tolerante.

LÆS OGSÅ: Rejse med baby

Bæreseler og klapvogne

Især hvis man rejser alene med en baby, er det praktisk at have en bæresele, så man har to hænder fri. Det er dødhårdt at rejse alene med småbørn, så øv dig i at bede om hjælp. De fleste er meget hjælpsomme. Mange gange kan det betale sig at køre klapvognen helt ud til gaten og aflevere den der. Rejser I meget langt med flere skift, kan det måske betale sig at købe en brugt barnevogn på destinationen.

Skal barnet have eget sæde? 

Børn under to år sidder på skødet af en voksen. Barnet har sele om maven og er fastspændt til den voksnes sele. Nogle flyselskaber tillader, at man medbringer autosæde, som monteres på sædet ved siden af dit. Det koster selvfølgelig et ekstra sæde. Men tjek.

En flyvende søvn

Hvis flyvningen er lang, skal barnet selvfølgelig sove. Sørg for at den trygge babydyne eller pude er med, så den lille kan falde i søvn. På nogle lange ture, kan man bestille en vugge til babyen. Tjek flyselskabet.

Foto: Shutterstock