Krea-dag, nyt liv til børneværelset eller skattejagt? Det behøver ikke at være kedeligt for ungerne at have ekstra tid derhjemme - her kommer en håndfuld ideer til, hvad de kan få tiden til at gå med.


Gå i køkkenet

Når der alligevel skal laves morgenmad, frokost og aftensmad hver dag, så tag ungerne med i køkkenet og accepter, at alting tager lidt længere tid med små kokke i forklæderene. Lad dem hjælpe med til madlavningen og borddækningen, eller lad dem bage en lækker, velduftende eftermiddagskage, hvis de er store nok til at arbejde på egen hånd, og saml jer om spisebordet til en sød stund.  

Tjek: Opskrift: BananmuffinsOpskrift: Lækre kanelsnurrerOpskrift: De bedste cookiesOpskrift: Hjemmelavede kyllingenuggets

Ta' på skattejagt derhjemme

Forbered en skæg lille skattejagt derhjemme - børnene vil leve sig helt ind i mysteriet, så I voksne kan få lidt arbejdsro. Måske skal ungerne sendes rundt i hele huset efter poster, løse en gåde eller quizze om deres yndlingsdyr. Skatten kan være alt fra en pose slik til nyt modellervoks eller en fin bog.

Vær krea

Ryd spisebordet og find lim, pailetter, pap, piberensere, glimmere, karton og meget mere frem. Så er det bare op til ungerne at vælge, om der skal produceres påskepynt, påklædningsdukker, fisk, robotter eller noget helt femte. Lad fantasien flyde, og sæt dit hjemmekontor op i nærheden af krea-stationen, så du er klar til at give en hjælpende hånd.

Få kreaideer lige her: 5 sjove krea-projekter, du kan lave med ungerne

Tip! Som medlem af Børn i byen Klubben får du 20% rabat hos Kreakassen og 15% rabat hos Hobbyshoppen.dk

Rengøring i børnehøjde

Det kan godt være, at ungerne ikke ligefrem jubler, når du fremfører ideen om en times rengøring. Men nogle opgaver kan være ret underholdene for poderne. Lad dem f.eks. støvsuge selv, pudse spejlet eller vaske gulvet. De vil være super stolte efter du har inddraget dem - og som en bonus er hjemmet blevet lidt renere, mens du har været "på arbejde".


Giv børneværelset en makeover

Giv børnene mulighed for at rykke lidt rundt på værelset. De kan bruge timevis på at flytte rundt på møblerne, sortere legetøjet i kasser eller hænge noget nyt på væggene - dine børn vil føle, de har fået et helt nyt værelse og begejstret bruge endnu flere timer derinde efterfølgende. 

Få inspiration her: 5 inspirerende børneværelserBoligbloggerens bedste tip til indretning af børneværelset

Spil et brætspil 

Har du flere børn, som måske ikke altid er så gode til at lege sammen, kan det være, at et godt gammeldags brætspil kan få lidt samling på tropperne. Sørg for at finde et spil, som matcher ungernes alder og lad så terningerne rulle. Det er altid skægt at dyste mod hinanden, og det er en god øvelse for de små at lære, at man ikke altid kan vinde.

Tjek: Børnevenlige brætspil / 5 gode læringsspil for børn / 7 sjove brætspil, som ikke kræver mere end 2-4 spillere

Tip! Som medlem af Børn i byen Klubben får du 15% på Spilbræt.dk og 20% på Saks & Papir


Grøn dag

Foråret er på vej, og det er et perfekt tidspunkt at sende ungerne ud og plante forårsblomster, lave deres egen køkkenhave, sætte frø eller andet hyggeligt have/altankasse-arbejde. De små vil stolt vande, pleje og kigge til "deres" små frø hver dag og se, om de nu er vokset.

Få tips til en børnevenlig køkkenhave lige her

Børne-mindfulness

Forkæl de mindste med "børne-mindfulness". Tænd stearinlys, sæt en hyggelig lydbog på og giv dem så et lunt fodbad og et par agurkeskiver på øjnene. I kan også forsøge jer med børneyoga - ungerne vil forhåbentligt slappe heeelt af efterfølgende.

Tjek: Børnemediationsapp og 3 yogaøvelser, der styrker dit barns selvværd

Må jeg præsentere ...

Er børnene vilde med at optræde? Så arranger jeres eget lille dukketeater, cirkusforestilling eller måske MGP derhjemme og gå all in. Lad dem hygge sig med at øve deres numre i løbet af dagen, lave deres egne billetter, klæde sig ud og vælge musik til forestillingen, mens I voksne arbejder. Ved fyraften kan I så sætte jer tilrette som publikummer og nyde showet - et projekt der hurtigt kan tage en hel dag!

Gør noget anderledes 

Nogengange skal der ikke så meget til, før dagen bliver helt særlig. Prøv at bryde rutinen lidt og gør noget, I ikke plejer. Hold f.eks. picnic hjemme i stuen og spis aftensmad på gulvet på et tæppe, eller hold en lille fest bare for jer, fordi det er tirsdag med børnedrinks, limbo og stopdans. Det bliver med garanti en dag, de små vil huske.


Historie-tid

Har du tid til det i løbet af dagen, så find et par børnebøger frem og læs en god historie for dine poder. Sørg for et hyggeligt set up med lidt lækre snacks, en blød sofa og de allerbedste historier. At læse for dit barn giver 100% nærvær, og I vil begge nyde at sidde tæt sammen for en lille stund. Har du et større barn, kan I øve jer med letlæsningsbøger.

Tjek: Børn i byens bogsektion og få inspiration til jeres næste læseoplevelse

Tip! Medlemmer af Børn i byen Klubben får 3 måneders GRATIS medlemskab hos Fairytell

Lav en film

Lad de større børn lave deres helt egen film, podcast eller stopmotion-film - der er mange muligheder for et sjovt resultat. Download f.eks. iMovie eller Stop Motions Studio og hjælp ungerne godt igang med deres filmdrømme. Måske skal de lave en skør fortælling med deres bamser, en "uhyggelig" gyserfilm eller noget helt tredje. De vil med sikkerhed stolt præsentere deres værk sidst på dagen.

"Nyt" legetøj

Giv børnene følelsen af at have fået nyt legetøj ved at gemme nogle af deres ting væk i en periode. Vælg gerne noget, der byder på mange timers fordybelse - måske lego eller en togbane. Mangler de noget at lave i løbet af dagen, kan du så finde det frem - forhåbentligt til stor glæde for de små. 

Lev dig ind i legen

Hvornår har du sidst leget med dine børn i timevis uden at skæve til mobilen? Dediker et par timer efter arbejde, hvor du normalt skulle hente børn og handle ind, til at lave en giga togbane på gulvet, holde fødselsdag for dukkerne, bygge den vildeste legoborg eller spille computerspil med din teenager - dine børn vil værdsætte, at du bruger tid sammen med dem om det, som de kan lide.

Biograf derhjemme

Hvorfor ikke lave ægte biografstemning hjemme i stuen? Sluk lyset, fyld sofaen med dyner og puder, pop pocorn og finde kolde drikke frem. Så er ungerne klar til at fordybe sig i en magisk film, mens mor og far får et par timers arbejdsro.

Tjek: Nostalgi: 15 børnefilm- og serier, du absolut bør vise dine børn

Hop, dans og løb

Dine børn kan sikkert hurtigt få brug for at brænde lidt krudt af. Tillad dem derfor at tumle rundt, kilde hinanden, lave akrobatøvelser, slå kolbøtter eller lave en forhindringsbane i stuen af sofapuder og skamler. Sæt eventuelt noget musik på og luk døren, så larmen ikke bliver for forstyrrende. Det giver grin og nærvær at få pulsen op og være i bevægelse sammen, og forhåbentligt er de dejlig trætte bagefter.  

 

Fotos: 1) Jumpstory 2) Romeika Cortez 3) Den kreative sky 4) @mortilmernee  5) Adobe Stock 6) Pexels 7) Unsplash 8) Pexels