Riviera, bjerge, middelalderborge, hippe byer og masser af børnesjov! EU's folkerigeste land, Tyskland, har det hele! Vi guider jer til de allermest børnevenlige sommer-destinationer i nabolandet lige her.

Foto: © GNTB / Francesco Carovillano

1. Kühlungsborn: Den tyske Riviera

Kühlungsborn ligger ved Østersøkysten, 25 km nordvest for Rostock

Byen Kühlungsborn er centrum og et af det bedste badesteder på Den tyske Riviera. Her flokkes turisterne om sommeren med god grund: stedet byder nemlig både på skøn strand, skov, gode shoppingmuligheder og udsøgt gastronomi. Derudover ligger hoteller og badevillaer som perler på en snor langs kysten - så der er nok overnatningsmuligheder at vælge imellem. Udover ture på stranden, hvor der i øvrigt arrangeres masser af spændende aktiviteter for børn i sommermånederne, er området også oplagt til cykel- og vandreture. I kan også spille minigolf på selvlysende baner i mørke, besøge klartreparken Kletterwald Kühlundborn og meget mere!

Læs mere om børnevenlige aktiviteter i Kühlungsborn her.

Foto: © DZT /Deutschland abgelichtet Medienproduktion

2. Nürnberg: Middelalderbyen med verdens største legetøjsmesse

Byen Nürnberg ligger i den tyske delstat Bayern

Jep du læste rigtigt: hvert år afholdes Spielwarenmesse, som er verdens største legetøjsmesse, i den gamle tyske middelalderby Nürnberg. Udover et utal af fredede bygninger, en middelalderborg og legetøjsmessen, rummer byen også masser af aktiviteter for børn. Besøg f.eks. deres ZOO, dinosaurmuseum eller ta' lidt ud af byen og oplev Playmobil FunPark - her kan I endda overnatte på et vaskeægte Playmobil temahotel! Når I er i Nürnberg, skal I selvfølgelig også prøve Nürnberg-honningkagen og den delikate Rostbratwurst, som de voksne kan skylle ned med en kold øl, mens I går på opdagelse i den idylliske by med de mange bindingsværkshuse.

Foto: Jumpstory.dk

3. Rügen: Tysklands smukkeste Ø

Rügen ligger i Østersøen ud for Stralsund
C
a. en 1,5 times kørsel fra Rostock

Rügen er ikke bare Tysklands største, men nok også smukkeske ø. Øen byder både på fine badebyer, lange sandstrande, hvide kridtklinter som på Møn, søer og små landsbyer med grønne alléer. Besøg f.eks. de maleriske badebyer Binz, Sellin og Göhren, og nyd de charmerende strandpromenader, hvor ungerne kan bade og bygge sandslotte. I kan også tage på shopping i de mange butikker, og mætte maverne på de hyggelige restauranter og caféer. Af mere børnevelige udflugter kan f.eks. nævnes Nationalpark Jasmund, Dinosaurland eller trætopsbanerne BinzProra.

LÆS OGSÅ: Familievenlig bjergvandring og kurbade i eventyrlige Harzen

Foto: © DZT / Florian Trykowski

4. Rhinen-Mosel: Uspoleret natur og borg-eventyr

Floden Mosel har sit udløb i Rhinen ved Deutsches Eck i Koblenz

Ta' på et vaskeægte flodkrydstogt på floderne Rhinen og Mosel. Her passerer I stejle skifferbjerge, idylliske små byer, middelalderborge, grønne vinmarker og masser af skove. I kan selvfølgelig også tage på kør-selv-ferie til området, og selv gå på opdagelse i de charmerende landsbyer og den udspolerede natur. Når I er i området, bør I også besøge den eventyrlige Burg Eltz, der er en af de smukkeste og bedst bevarede borge i Tyskland. Stedet emmer af romantik og spændende historie, og store børn vil helt sikkert elske det!

Foto: © DZT / Peter Horvath

5. Berlin: Et must med børn

Hovedstaden Berlin i det nordøstlige Tyskland kan nås med tog på 7 timer og med fly på en 1 time fra København

Berlin bugner af børnevenlige attraktioner, der bare venter på at blive udforsket af de små turister! Besøg f.eks. Volkpark Friedrichshain - en af byens skønneste parker med hele tre store legepladser. Parken ligger i det familievenlige Prenzlauer Berg, der også byder på et rigt caféliv og masser af legepladser. I kommer selvfølgelig heller ikke udenom Berlin Zoo, der udover alverdens dyr, også har en dejlig legeplads og mulighed for at tanke op på mad og snacks. Er ungerne vilde med LEGO, kan I kigge forbi LEGOLAND Discovery Centre på Potsdamer Platz - eller hvad med et besøg på naturhistorisk museum, Museum für Naturkunde, hvor I kan hilse på massevis af udstoppede dyr? Listen af børnevenlige oplevelser er uendelig lang i Berlin!

Foto: © DZT / Michael Neumann

6. Hamborg: Nordens Venedig

Hamborg ligger i den nordlige del af Tyskland, 2 timers kørsel fra den danske grænse

Hamborg er en oplagt destination for småbørnsfamilier, da byen ligger indenfor en overskuelig køreafstand fra København. Hop på toget eller snup bilen, begge dele kan gøres på under 5 timer (fra grænsen 2 timer). Byen er bl.a. kendt for dens mange kanaler, heraf navnet Nordens Venedig, og derfor skal I selvfølgelig hoppe på en kanalrundfart - det er et hit med børn! Af andre børnehits kan bl.a. nævnes Miniatur Wunderland, der er en kæmpe modeljernbane fordelt på mere end 6.400 kvadratmeter udført med en fantastisk detaljegrad. Trænger I til et lille åndehul, så smut forbi den fine blomsterpark Planten un Blomen, hvor der om sommeren er daglige teaterforestillinger for børn. I kan også besøge legepladsen med masser klatrestativer, spille minigolf mm. En skøn oase, hvor ungerne kan boltre sig i flere timer. 

Foto: © GNTB / Francesco Carovillano

7. Sächsische Schweiz: Grand Canyon på grænsen til Tjekkiet

Sächsische Schweiz er den tyske del af den nationalpark, der ligger på grænsen til Tjekkiet

Tysklands svar på Grand Canyon hedder på dansk Saksiske Schweiz og ligger i grænselandet mellem Tyskland og Tjekkiet. Her kan I opleve vilde sandsten, som vand, vind, hede og kulde har formet igennem millioner af år. Bliv betaget af de fantastiske erosionslandskaber med majestætiske taffelbjerge, bizarre klippetårne, canyonagtige dale, huler og dybe slugter. Nationalparken er en oplagt destination for friluftsfamilier med større børn, og kan både tilbyde klatring, klatreskoler, vandreture og cykling.

Når I er i området, bør I også besøge den smukke storby Dresden, der er hovedstad i delstaten Sachsen. Dresden ligger under 1,5 times kørsel fra Sächsische Schweiz.

LÆS OGSÅ: Historiske vingesus og smukke byer i børnevenlige Harzen

Foto: Heide Park Presse

8. Niedersachsen: Fra Gurli Gris land til lyng-paradis

Niedersachen er en delstat i det nordvestlige Tyskland, syd for Hamborg

Niedersachen siger dig måske ikke så meget, hvilket er en skam! Delstaten rummer nemlig masser af fede oplevelser for hele familien, og så er det nemt at komme til! Besøg f.eks. Nordtysklands største forlystelsespark Heide Park Resort, hvor de mindste gæster bl.a. kan slå sig løs i parkens Gurli Gris Land, eller ta' på en minetur med bjergtoget i Rammelsberg. Er I mere til naturoplevelser, bør I besøge Lüneburger Heide: mellemeuropas største sammenhængende hedelandskab, der i august-september bliver forvandlet til et lilla/violet paradis, når lyngen blomstrer. Området er oplagt til cykel- og vandreture, og byder også barfodsruter for familier.

Læs også vores guide: 5 børnevenlige oplevelser i Niedersachsen

Foto: Jumpstory.dk

9. Thüringen: Magisk grotte og Europas sidste bøge-urskove

Thüringen er en mindre delstat, der ligger i centrum af Tyskland

Thüringen er en mindre kendt delstat, der ligger ca. en times kørsel fra Harzen. Her venter et slaraffenland af UNESCO-beskyttet verdensarv, imponerende slotte og idylliske middelalderbyer, der er spækket med historie, tradition og levende kultur. Midt i Thüringen finder I også den eventyrlige Saalfeld grotte, hvis oprindelige formål var minedrift, men som med tiden er blevet til farverige stalaktitgrotter. En magisk oplevelse for hele familien! Besøg også Nationalparken Hainich, der er en af de sidste bøge-urskove i Europa, og som byder på en helt særlig attraktion: en trætopsti, der går ca. 500 meter gennem toppen af de gamle trægiganter! Af byer bør I bestemt lægge vejen forbi "hovedstaden" Erfurt.

Læs mere om oplevelser i Thüringen her.

Foto: © DZT / Günter Standl

10. Schluchtensteig Schwarzwald: Bjergvandring i Sydtyskland

Ruten Schluchtensteig Schwarzwald forløber i den sydlige del af bjergkæden Schwarzwald, tæt på grænsen til Schweiz.

Har I store børn, som er vilde med natur og vandring? Så skal I måske kigge nærmere på Schluchtensteig Schwarzwald - en 119 km lang rute, der tager jer gennem den sorte skovs vilde skønhed. Her vil I opleve alt fra brusende bække og buldrene vandfald til højsletter med udsigt til Alperne og tætte fyrreskove på brede skovveje. Undervejs vil I også komme forbi den berømte sø, Schluchsee, som ligger i 952 meters højde og domkirken St. Blasien. Husk masser af proviant til turen, der er nemlig langt mellem kroerne i den eventyrlige natur.