Sälens Högfjällshotell - et vintereventyr!

16. januar 2023
Af Caroline Meldgaard

Måske lyder overskriften pompøs, men faktisk er den en kæmpe underdrivelse af virkeligheden på Sälens Högfjällshotell.

Resort med æstetik i højsædet

Lad mig starte, hvor ethvert eventyr starter, nemlig fra begyndelsen. Vi ankommer med bil, og er kørt hele turen fra Danmark på ca. 9 timer. Hvis ikke man har tålmodighed til det, kan man selvfølgelig også flyve direkte til Sälen fra både Ålborg og København på blot 1 time og 20 minutter. Og skulle man have lyst, kan man blive fragtet i hundeslæde gennem vinterlandskabet fra lufthavnen og direkte til hotellet. Vores ankomst er som sagt en anelse mere jordnær, men da vi træder ind ad døren til hotellets lobby, føler vi, at vi bliver båret op i et højere luftlag. Æstetikken er i højsædet, og hele atmosfæren emmer af luksus. Men luksus i en behagelig, afslappet stemning, hvor man bare føler sig hjemme og velkommen. Personalet er imødekommede, og inden vi får set os om, er vi blevet hjulpet op med baggagen til den store, lyse lejlighed med direkte udsigt til skiløjperne fra panoramavinduerne. Vores børn er helt elektriske, og som vores ene søn spontant udbryder: “Jeg elsker bare alting ved det her sted!” Det samme gør vi voksne - især, da vi finder ud af, at det lækre badeværelse er udstyret med vores egen private sauna med et fint, rundt vindue med kig til snelandskabet.Kort tid efter får vi udleveret vores prebookede skiudstyr. Udlejningen ligger i hotellets stueetage, og herfra kan man komme direkte ud på fjeldet med pisterne lige foran sig. Det hele er så nemt og praktisk. Logistikken er gennemtænkt ned til mindste detalje, og man har sit eget lille skab, hvor man kan låse ski og udstyr inde. Sälens Högfjällshotell er et resort med alt samlet på ét sted - og det gør det til en leg at være på skiferie med børn. Alt for ofte skal man vade rundt med sit grej, og det kan gøre det tungt og besværligt, når man rejser med børn. Men ikke her. Her er det som om en magisk fe har tryllet alle besværligheder og modstande væk. Præcis som i et eventyr.

Kæmpe pisteområde og genial beliggenhed

Pisteområdet på Sälen er enormt stort, men det er forbundet med lifter på den mest gennemførte måde, så det er nemt at få besøgt det hele. Og det gør også, at man kan bruge mange dage heroppe, og hele tiden prøve nye løjper og konstant få variation og nye udfordringer. Her er også pister for selv de mindste børn og nybegyndere til de topprofessionelle skiløbere eller snowboardere.

Vores ene dreng, Sebastian, er en smule beklemt ved at kaste sig ud i et alt for halsbrækkende skieventyr på trods af, at han har stået en del på ski. Det fine er imidlertid, at lige uden for hotellet ligger der flere børnebakker, og det er også her, at skiskolen findes. Min mand løber tålmodigt med ham, mens jeg tager de andre børn med ud på mere krævende eventyr. De to hygger sig gevaldigt sammen, og Sebastian får den tryghed, som han har brug for, så han kan få afpudset sine færdigheder. Når min mand lige trænger til at blive udfordret, ja så kan han bare tage liften op til toppen af fjeldet, og tage løjpen i fuld fart alene eller ovenikøbet køre offpist, som der også er mulighed for her. Han er kun 10 minutter væk fra sin 12-årige søn, der således også får lov til at stå på egne ben - eller ski - og hurtigt vokser med træningen.

Der går ikke mange dage, før vi alle er klar til at kunne løbe sammen, og Sebastian har pga. hotellets geniale beliggenhed med de mange niveauer af løjper, fået lov til at udvikle sig og ikke følt noget pres. Det er måske en af de største gaver ved ferien på Sälens Högfjällshotell, at vi ikke skal stresse hinanden til at kunne mere, end man føler sig klar til. Vi oplevede blandt andet at køre på pisten Fun Ride, hvor der både er mulighed for små skihop og at give high fives til sjove figurer, der er opstillet på pisten. Det fine er, at man også kan køre lige uden om skihoppene, og på den måde kan alle igen være med efter deres niveau.

Fra hundeslædetur til familieyoga

Som ferien går, får vi den ene fantastiske oplevelse efter den anden. Her er et væld af aktiviteter for både børn og voksne. Vi kører med hundeslæde langt ud på fjeldet, og får om eftermiddagen gennemarbejdet vores muskler til familieyoga af den sødeste instruktør. Hun formår at få alle med, og skaber en både spirituel og nærværende oplevelse. Om aftenen kan man gå i hotellets egen store biograf med de nyeste film, og herudover har hotellet også nordeuropas største afterski. Her kan hele familien hygge sig med drinks eller varm kakao efter en lang dag i sneen. Her optræder et dygtigt live orkester, og børnene bliver inviteret op til fællessang og store kram af områdets maskot Valle. Valle er en skøn og tyk hvid bamse, som vi forøvrigt også møder gentagne gange på pisterne, hvor der også uddeles kram. Og et bamsekram kan man altid få brug for uanset alder.

Vi besøger også Gammelgården, hvor der serveres legendariske vafler og vildtretter i historiske omgivelser, der dateres helt tilbage til 1600-tallet! Vi finder tid til at gå i Eventyrbadet, hvor man kan surfe på en indendørs bølge eller bade i det varme udendørsbassin med udsigt til fjeldet, hvis man da ikke hellere vil i det romerske bad ovenpå eller køre i vandrutchebane med ungerne. Hold nu op, man kunne bruge dage her!

Sublim mad i verdensklasse

Hotellet har intet mindre end . Maden er sublim og uden overdrivelse i verdensklasse. Restauranterne har også et godt udvalg af børnemenuer, og jeg tror aldrig, at jeg har oplevet at få så god mad og betjening, samtidig med at børn er så velkomne. Ved alle bordene sidder der børnefamilier, og der er sågar familier med bittesmå børn, der sidder i hotellets klapstole. Det hele går sammen i en skøn forening, og igen er der følelsen af luksus og forkælelse, men i den særlige afslappede tone og atmosfære, som omgiver hotellet.13 prisbelønnede restauranterAlle 6 medlemmer i vores familie får hver især deres egen helt unikke smagsoplevelse på ferien. Vores børn er vilde med Leffes Burger og Pizza restaurant, der virkelig har forstået, hvordan junkfood kan løftes til kulinariske højder. På Jacks BBQ shack, der ligger lige nedenfor hotellet på selve løjpen, får vi i bedste amerikanske BBQ-stil røget brisket og ribs. US-stemningen går lige i børnenes hjerter - ikke mindst da de som overraskelse får serveret en dessert med ægte sne fra fjeldet. Sneen overhældes med varm flydende karamel, der størkner som forgrenede floder over et isbjerg. Det er så godt tænkt!


I High Cuisine enden, får vi en ud-af-kroppen-oplevelse på Seafood Bar, der er en af Sveriges bedste sushirestauranter. Vi bliver blæst bagover af deres shashimi bestående af frisk saftig helleflynder serveret med brunet smør og løjrom, der er svenskernes svar på kaviar. Den eksploderer i munden som små salte eksplosioner, der forenes i smagen af ponzu, peberrod og friteret porre. Og så har jeg ikke engang nævnt deres japansk inspirerede creme brulé smagt til med soya og serveret med yuzusorbet. En dessert, der forener det søde og salte køkken på en måde, jeg ikke har oplevet før.

På TB Grill Room får jeg den bedste og møreste ribeye, jeg nogensinde har fået. Min mand holder dog hårdnakket fast i, at hans T-bone steak måtte være den sikre vinder af verdensmesterskaberne i steakkamp. Til gengæld var vi enige om, at TB Wine Room havde sammensat en vinmenu til vores fireretters middag, der efterlod os målløse over, hvad mad og vin sammen kan udrette. Vi følte os næsten som gæsterne i Babettes Gæstebud. Det måtte være den oplevelse Karen Blixen forsøgte at beskrive. Tak. Bare tak for at lade os opleve dette.

En tjener eller en vaskeægte fe?

Men er der da slet ingen slanger i dette paradis på Sälens Högfjällshotell? Jo, en enkel. Vi spiste nemlig også på Afrikarummet, hvor man får sit helt eget rum, hvis man er minimum 6 personer. Her har de både en champagnemenu, muligheden for at bestille mad fra alle hotellets restauranter, eller lade restauranten bestemme menuen, og lade dem overraske jer. Vi gjorde det sidste, og det skal siges, at personalet havde gjort deres allerbedste. Vi tror faktisk, at de havde holdt lidt øje med os på ferien, og lagt mærke til, hvilke retter der havde udløst størst succes. De overraskede os nemlig med førnævnte fantastiske shashimi på helleflynder, der næsten udløste stående applaus fra hele familien. Min ældste datter bedyrede, at hun kunne spise 30 af dem. Hver dag! Dernæst serverede de enorme steaks til hele bordet. Min mand og vores ene dreng var enige om, at de nu var på vej ind i himmeriget, og nød de store saftige bøffer med bagte jordskokker og trøfler med den dejligste rødvinssauce. Men for os tre piger og min yngste søn, var det for voldsom en omgang. Det var simpelthen for massivt for os. Og vi følte os næsten skamfulde over at sidde og stikke til maden. Men så indtraf miraklet. Det var vores søde tjener, Marlin. Hun så straks, at noget var galt, og hun sagde, at det skulle vi ikke være kede af, og tilbød os i stedet en dessert og et glas fantastisk Pinot Noir til de voksne. Hun insisterede på, at vi skulle have en perfekt aften. På den måde tog hun ansvar for, at hele oplevelsen skulle være fuldendt. Vi sidder endnu, efter at vi er kommet hjem, og er lidt i tvivl om, om hun egentligt var tjener eller en vaskeægte fe. Den fe, der er i et rigtigt eventyr, og som tryller alle besværligheder og modstande væk. Præcis som vi oplevede det fra vi trådte ind på hotellet. Tak til Marlin, hvem end du er, for at udkrystalisere hele hotellets ånd på smukkeste og mest imødekommende vis.

Således slutter vintereventyret om Sälens Högfjällshotell. Vi kunne næsten leve her til vores dages ende: Lykkeligt, og med en følelse af at have fået, ikke det halve, men det hele kongerige.

FAKTA

Den nemmeste transport er med fly fra København eller Aalborg direkte til Sälen Scandinavian Mountains Airport. Flyvetiden er 1 time og 20 minutter og bookes på www.sas.dk. Fra lufthavnen kan man som noget helt nyt blive transporteret med hundeslæde direkte til hotellet. Bookes her.

Skiområdet: Sälen er Nordeuropas største skiområde med i alt 186 pister forbundet af forskellige dale, heriblandt Högfjället, hvor de fleste pister er grønne og blå. Der er nem adgang mellem dalene med transportlifter så man på under 20 minutter kan komme fra én dal til en anden.

For børn: Högflellshotellet er et overskueligt paradis for børnefamilier. Lige uden for hotellet er der mødested for skiskolen, og børnebakkerne ligger for foden af hotellet. Områdets maskot Valle underholder de mindste på pisterne. I hotellets hyggelige biograf vises aktuelle familievenlige børnefilm. Man kan komme til familieyoga, få scooterture, prøve hundeslæde og komme til børne-afterskiing. Kun 5 km væk ligger det eksklusive badeland Eventyrbadet. Læs mere om børneaktiviteterne her.

Indkøb: Der ligger en ICA (svensk supermarked med godt udvalg) lige ved
hotellet.

Indkvartering: Lækre hotelværelser og veludstyrede lejligheder - alle ligger godt i forhold til skiin/skiiout, da man kan stå på ski direkte fra hotellet.

Vinterferie: Högfjällshotellet har et stort program i vinterferien med masser af
aktiviteter hver dag. For de større børn bl.a. bordtenninsturnering og
snescooterture, og for de mindre børn er der bl.a. hoppeborge, skattejagt og
pyjamasparty.Transport:

Ligesom i vinterferien er er det stort program med masser af aktiviteter for børn i påskeferien.

Mere info om hotellet: Högfjällshotellet

Læs mere om aktiviteterne her:
Eventyrbadet
Hundeslæde
Familieyoga
Skiområdet
GammelgårdenPåskeferie:

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben