Familieferie på Bornholm: 20 sjove ferieoplevelser

Bornholm forbindes oftest med solskin og sommer. Men den klippeklædte ø har også noget helt unikt at byde på uden for sæson. Vi har udvalgt 20 fede steder, der er oplagte for jer at besøge i ydersæsonen, med sjove og nære oplevelser både inde og ude.

Foto: Destination Bornholm
1. januar 2023
Af Caroline Meldgaard

Med noget af det smukkeste vilde natur i Danmark, er Bornholm et skønt sted at gå på opdagelse for hele familien. Øen er meget børnevenligt indrettet med korte afstande, små veje, rundkirker og sjove bynavne. Østerlars, Vestermarie, Bodilsker og Sorthat-Muleby er bare et par eksempler. Miniput-øen er på mange måder et dejligt alternativ til de mange udlandsrejser, der af gode grunde må aflyses i år. Der er nemlig masser af eventyr og strejf af udland på den lille klippeø i Østersøen.

Foto: Destination Bornholm, Semko Balcerski 

Vandring i klipperne

Det er sjovt for børn at opleve klippelandskabet på Bornholm, fordi det er så anderledes end hvad vi ser i resten af landet. Så selvfølgelig skal I rundt og se de mange naturseværdigheder, som øen har at byde på. Tag for eksempel forbi sprækkedalen Randkløve Skår, der rager op i landskabet, når I følger redningsstien mellem Saltuna og Ypnasted. Der er også Hammerknuden, som er et af øens vartegn. Det store naturområde - som er øens nordligste - byder både på Hammeren fyr, Opalsøen, Hammersøen, Hammerodde fyr, Hammerhavnen og Hammershus. Følg en af de mange vandrestier, og få én på opleveren. I kan også gå en tur mellem Tejn og Gudhjem og støde på en af Danmarks største naturseværdigheder. Her finder I nemlig Helligdomsklipperne, og de er altså i høj grad et besøg værd! Hvis I er "heldige" støder I endda på grotteedderkopper, der holder til i grotterne ved klipperne. 

Tip! Når I er på Hammershus, så prøv lige den sjove mobilskattejagt, og vær med til at løse mysteriet, der gemmer sig i den gamle borgruin. 

Foto: Destination Bornholm 

Gourmet i børnehøjde

Bornholm er kendt for sit kulinariske køkken med et hav af specialiteter - og der er altså mere end sild og rå æggeblommer på menuen! Tag på tour de søde sager, og guf jer gennem Karamelkompagniet i Gudhjem, Bolcheriet i Svaneke, Iskalas i Sandvig og Bornholmsk Honning i Østermarie, hvor I kan lære om biavl på Bornholm og smage på de lækreste honninglakridser (bare vær opmærksom på, at der kun er åbent efter aftale i ydersæsonen). Når I trænger til et ordentligt måltid ovenpå alt det søde, kan I med fordel svinge forbi et af øens mange røgerier eller hyggelige restauranter og caféer. I kan naturligvis også begive jer ud i madlavningen på egen hånd med skønne lokale råvarer. Dem finder I i massevis hos eksempelvis Torvehal Bornholm og Gaarden

Foto: Destination Bornholm, Anders Beier 

Action i naturen

Der er også rig mulighed for en actionpræget ferie, hvis I har lyst til adrenalinsus og sved på panden. Snup en frisk tur langs klippekysten hos Eastwind, der disker op med alt fra windsurfing til kajaksejlads, eller få fuld fart over feltet med en tur på mountainbike i skovene omkring Rytterknægten hos Trailcenter Bornholm. Hvis ikke I lider alt for meget af højdeskræk, kan I også udfordre hinanden med en klatretur i trætoppene hos Nature Park Bornholm i Rø eller med klatring på klippevæggene ved Vang Granitbrud

Foto: Destination Bornholm, Semko Balcerski 

Udendørs familieunderholdning

Skal ferien byde på minigolf af den bedste slags, bør I kigge forbi Bornpark i Gudhjem, hvor de 18 baner er udformet som 18 af Bornholms seværdigheder - de er både flotte og sjove at spille sig igennem. I kan også hoppe en tur tilbage i tiden og besøge Bornholms Middelaldercenter, hvor I kan skyde med middelalderbue, se den store kanon blive affyret, gå på skattejagt og meget mere. Frilandsmuseet er 15 hektar stort, og byder altså på et hav af sjove aktiviteter for store og små. På solskinsøen finder I også det populære Bornholms Rovfugleshow med jagende falke, svævende ørne og en masse andre dyr, der slet ikke har noget med rovfugle at gøre. 

Tip! Gå på eventyr i naturen med den gratis app Natureventyr, som byder på 3 unikke og sjove fortællinger om naturen, I befinder jer i. 

Foto: NaturBornholm, Destination Bornholm 

Til regnvejrsdagene

Heldigvis er der også masser af indendørs aktiviteter på Bornholm, som I kan kaste jer over, når efterårsregnen pisker ned. På NaturBornholm kan I blive klogere på øens natur gennem forskellige udstillinger i den moderne bygning i Aakirkeby. Der er også repræsentanter fra det Bornholmske dyreliv med alt fra hugorme til bisoner. Er ungerne til kunst, er der også god mulighed for at få stillet kultursulten på Bornholms Kunstmuseum, der udstiller kunst og kunsthåndværk, som alt sammen har en eller anden tilknytning til øen. Eller dyk ned i 2. verdenskrig og den kolde krig i Bornholmertårnet, der er et oplevelsescenter for hele familien med forskellige udstillinger og et 70 meter højt udkigstårn!

Foto: Storløkke Feriepark 

Ferieparadis i børnehøjde

Snup et ophold i Storløkke Feriepark, og nyd de mange lækre faciliteter for hele familien! Der er både overdækket og opvarmet swimmingpool, svævebane, boldbaner, legeland, hoppepude og en masse andre sjove aktiviteter for børn. Og så ligger de dejlige feriehuse endda tæt på mange af øens store seværdigheder, så I nemt kan komme ud og opleve Bornholm.

Foto: Bornholmtours 

Sommerhus-hygge for alle pengene

I har også mulighed for at rykke ind i et sommerhus gennem Bornholmtours. Det er oplagt her i de kolde måneder, hvor det jo er højsæson for hygge og samvær - og hvad er hyggeligere end en familietur i sommerhus? Når I har tilbragt dagen i naturen, kan I tænde op i brændeovnen, spille spil og nyde hinandens selskab i de hyggelige og hjemlige rammer. 

Bonus-tips!

Foto: Destination Bornholm

Tag cyklen med

Vær friske og besøg Bornholm på hjul! Den lille overskuelige ø er sjov at besøge på cykel. Følg eventuelt cykelruten for børnefamilier.

Transport

Det er nemt og sikkert at komme til Bornholm - bare kør over Øresundsbroen, og gennem Sverige til Ystad, hvor færgen til Bornholm venter. Se færgetider her.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben