Vores arkitektur i børnehøjde

Dansk Arkitektur Center har netop slået dørene op til Vores arkitektur. Jeg tog min familie med for at teste udstillingens børnevenlige elementer, der faldt lige i min 4-åriges smag med tegnestationer, musik og ting, man måtte pille ved.

31. januar 2023
Af Stephanie Mielnicki

Det var helt magisk at træde ind i varmen hos Dansk Arkitektur Center efter en tur gennem et vinterkoldt København. Hele familien smed overtøjet i garderoben, og så satte vi ellers kurs mod udstillingen på anden sal, hvor vi nemt kunne have klapvogn og det hele med i elevatoren. 

Foto: Stephanie Mielnicki

Nordsjællands Hospital som mandala

Da vi trådte ud af elevatoren, havde vi voksne ikke engang nået at orientere os, før vores datter havde spottet udstillingens første tegnestation. Blandt skitser, modeller og materialeprøver fra det helt nye projekt på Nordsjællands Hospital, var der nemlig gjort klar til at børn og kreative sjæle kunne farvelægge en mandala, og på den måde give projektet et personligt touch. 

Foto: Stephanie Mielnicki

Historien bag velkendte byggerier

Udstillingen giver et indblik i en række overvejelser og detaljer ved nogle steder, som de fleste har et forhold til - børn som voksne. Blandt andet Københavns Lufthavn, VEGA og DR Byen. Tegnestuen Vilhelm Lauritzen Arkitekter har været med hele vejen, og kan altså for eksempel afsløre, hvordan gulvet i lufthavnen er skabt til at få os til at føle os hjemme, og hvordan VEGA's gennemtænkte indretning skaber bedre koncertoplevelser.

Foto: Stephanie Mielnicki

Alle sanser aktiveres

Til forskel fra mange andre museer, hvor det er strengt forbudt at røre ved ting i udstillingerne, er der lagt op til en masse interaktion i Vores arkitektur. Det er blandt andet muligt at komme helt tæt på forskellige byggematerialer ved at kigge gennem forstørrelsesglas. Og så er der en lille station med plastik-insekter, der kan indfanges i små plastikglas til inspektion. Desuden bliver størstedelen af udstillingens info formidlet gennem videoer, som man kan lytte til ved at løfte et "telefonrør" op til øret. Det syntes vores datter var virkelig sjovt. 

Foto: Stephanie Mielnicki

Også en oplevelse for de mindste

Selv vores søn på 10 måneder hyggede sig. For selvom han er for lille til at tegne og fordybe sig i de forskellige elementer, havde han en fest med at kravle rundt og udforske på egen hånd. Det dejlige ved Dansk Arkitektur Center er, at der er god plads og en uformel atmosfære, der gør det nemt at have børn i alle aldre med. 

Foto: Stephanie Mielnicki

Kreativ udfoldelse med Bohrs Tårn

Det sted i udstillingen, hvor vi brugte ultimativt længst tid, var ved tegnestationen, hvor man kunne tegne sin egen facade på det ikoniske Bohrs Tårn. Der blev leget med både vinkelmålere, linealer og viskelædere, mens fantasien fik frit løb. Det var især sjovt at gå på opdagelse mellem de mange kreationer lavet af både børn og voksne, der allerede hang til skue på væggen. 

Foto: Stephanie Mielnicki

Masser af sjove børneaktiviteter

Da vi var færdige i udstillingen, blev vi hængende lidt på Dansk Arkitektur Center, der har en masse sjove aktiviteter for børn. Nede ved garderoben er der et område med et LEGO-bassin, som var et kæmpe hit. Og da vi igen var trukket i flyverdragter og vinterjakker, blev der brugt et godt stykke tid med leg i Puzzle House lige uden for foyeren. 

OBS: Puzzle House er netop blevet fjernet fra Dansk Arkitektur Center!

Foto: Stephanie Mielnicki
Praktisk info
  • Vores arkitektur
  • Dansk Arkitektur Center
  • 18. november 2022 - 9. april 2023
Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben