Dansk Arkitektur Center har netop slået dørene op til udstillingen Copenhagen in Common. Udstillingen sætter fokus på, hvordan arkitekturen er med til at styrke fællesskabet i København. Vores anmelder Nanna har været forbi med sin familie, læs med her.
Om udstillingen
I 2023 er København udnævnt som verdens Arkitekturhovedstad af UNESCO. Det markerer Dansk Arkitektur Center med udstillingen Copenhagen in Common, som zoomer ind på nogle af de steder i København, hvor fællesskabet har særligt gode betingelser – og på nogle af de steder, hvor der er plads til forbedring.
Det var en dejlig solskinsdag på Christians Brygge i København K. Solen stod højt på himlen og spejlede sig smukt i havnebassinet. Min mand, mine to børn på 2 og 4 år og jeg selv havde sat kursen mod den spektakulære bygning BLOX, som ligger på havnefronten. Det var vores første besøg på Dansk Arkitektur Center, og vi var spændte på at se, hvad museet og udstillingen kunne byde på.
Allerede inden vi trådte ind ad døren, var der begejstring at spore hos familiens yngste medlemmer. Ved siden af indgangen til museet ligger der nemlig en legeplads med adskillige rutsjebaner, klatrebane, gynger og sandkasse. Vi satte den på to do’en til senere og startede i stedet indenfor på 2. sal, hvor Copenhagen in Common holder til.
Vi tog elevatoren op, da vi havde klapvogn med – der er i øvrigt god plads til at have vogn med. Vi trådte ind i udstillingen, der er bygget op som en by, hvor man kan gå på opdagelse i de forskellige kvarterer, der afspejles i udstillingsarkitekturen: Blå by, Grøn by, Tæt by og Blandet by. I centrum af udstillingen fortælles historien om Københavns udvikling fra den første danske byudviklingsplan og frem til i dag.
Det første der fangede børnenes interesse, var de små detaljerede modeller af arkitektur ved vandet i Blå by. Efterfølgende stødte vi på en imponerende skov af trærødder, der hang fra loftet og repræsenterede Grøn by. Det næste der mødte os, var en stor grafittivæg, som man måtte tegne på. Grafittivæggen illustrerer, at København er andet end blot byplanlægning og boliger - den er også det spontane, og dét vi selv skaber. Børnene havde julelys i øjnene, da dét at tegne på vægge helt åbenlyst er sjovere end at tegne på papir.
Da vi nåede til Tæt by fandt vi en lille rutsjebane, som ungerne fik et par ture på, alt imens forældrene kunne gå rundt og læse om de arkitektoniske løsninger, der bringer os tættere på hinanden. Vi sluttede af i Blandet by, hvor vi følte os hjemme. Vi bor på Nørrebro, og der var derfor stor gensynsglæde med Superkilen, som prydede en af kvarterets vægge.
Efter besøget i udstillingen nuppede vi en frokost i restauranten på toppen af BLOX. Her er der, foruden en fantastisk udsigt over byen og vandet, en børnemenu, samt legesager til ventetiden. Ungerne fik lasagne og de voksne fik en sandwich. Vi tog den store, ikoniske rutsjebane ned – i hvert fald de af os, der er over 110 cm, som adgangskravet lyder på. Som lovet sluttede vi af på den udendørs legeplads, der bestemt ikke skuffede!
✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 10% på DAC Café
Dommen over ’Copenhagen in Common’ er, at det er en flot, kreativ og gennemført udstilling. Den er logisk opbygget og ikke mindst overskuelig. Der er tænkt elementer ind for både børn og voksne, så vi alle fik noget ud af besøget. Med det sagt, så henvender udstillingen sig nok mest til de lidt større børn, som bedre forstår konceptet. De mindre børn har dog også mulighed for at få en god oplevelse – ikke mindst fordi Dansk Arkitektur Center også byder på andre børneaktiviteter.
Vi giver Copenhagen in Common 4 stjerner ****