Regnbue-installation under jorden: Oplev Weaving the light

Børn i byen har været forbi Cisternerne på Frederiksberg, hvor man lige nu kan opleve udstillingen"Weaving the light" af kunstneren Kimsooja.

Foto: Torben Eskerod
26. april 2023
Af Patricia Hartmann

Udstillingen

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. At der under jorden i Søndermarken ligger et 4.400 kvm. stort gammelt vandreservoir, der siden 1996 har dannet rammerne om kulturelle aktiviteter og udstillinger. Lige nu, og indtil 30. november 2023, er det den sydkoreanske kunstner Kimsooja, der har indtaget de underjordiske kamre med sin udstilling ”Weaving the light”. Hun har skabt et illusorisk rum, hvori lys spaltes i alle regnbuens farver rundt om i de ellers bare gange.

På opdagelse i mørket

Min niårige datter og jeg ankommer til Cisternerne, som udefra kan sammenlignes lidt med de genkendelige glasinstallationer ved Københavns metrostationer – bare i en større udgave. I skranken får vi en kort briefing om, hvad der venter os ”down under”, og hvordan vi får den bedst mulige oplevelse ved at se på installationerne fra forskellige vinkler. På vej ned ad trapperne mærker vi allerede, at det bliver køligere, og vi bliver mødt at et mørke, der kun brydes af alle de regnbuefarvede lys, der kaster sig fra installationerne. De er dragende, og vi begge glæder os til at gå på opdagelse. Det er et stort område med søjler og lavvandede bassiner. Betonunderlaget, som vi går på, er vådt, og vores øjne har endnu ikke helt vænnet sig til mørket, så vi går langsomt fremad.

Regnbuer og refleksioner

De mange lys, der smukt reflekteres på de rå vægge, er fascinerende, og både jeg og datter lod os rive med søjle efter søjle. Det er ikke en udstilling med en masse fakta, men i højere grad en sanselig oplevelse for store som små. Vi talte om refleksionerne af lys og prøvede at gøre os kloge på udførelsen af de forskellige installationer. Til slut læste vi kort om Cisternerne og hvorfor det gamle vandreservoir i sin tid blev opført, inden turen gik op til sollyset igen. Så lidt historie blev det også til.

Et besøg værd

Cisternerne er efter min mening en gemt skat. Jeg havde aldrig været der før, men jeg vil klart besøge stedet igen. Med børn? JA. Med små børn? NEJ. Gangene er som sagt meget mørke, og jeg forestiller mig, at det kan virke overvældende for de helt små. Det store areal kan virke tillokkende at løbe afsted på, men underlaget er vådt og glat nogle steder, og i det hele taget ikke egnet til leg. Min datter mener, at man skal være mindst seks år for at få glæde af oplevelsen, og jeg er tilbøjelig til at give hende ret. Er man i området og har en ekstra times tid, så kan ”Weaving the light”-udstillingen klart anbefales.

Om Weaving the light
  • Udstillingen kan opleves i Cisternerne frem til 30. november 2023
  • I finder Cisternerne ved Søndermarken overfor Frederiksberg Slot
  • Det koster 115 kr. for voksne, og børn under 18 år er gratis

Læs mere her

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben