Arkens nye udstillinger vil begejstre børnefamilier

Børn i byen har besøgt Arken, der for nyligt har slået dørene op til to nye udstillinger: Nature Dreams og Butterfly. To meget forskellige udstillinger, der uden tvivl vil begejstre hele familien.

22. februar 2023
Af Caroline Gruth Hemmingsen

Det er vinterferie, og Arken har netop slået dørene op til to spritnye udstillinger, da vi drejer ind på den propfyldte parkeringsplads i Ishøj. Afsted er vi to voksne og et barn på snart tre år, som kommer for at opleve Refik Anadols udstilling Nature Dreams. Udstillingen består af tre værker, hvoraf det ene er udendørs, og kun kan opleves om aftenen. Eftersom vi ankommer i dagslys, har vi derfor  "kun" to værker i vente - men disse skuffer tilgengæld ikke!

Nature Dreams 7x7 skærm
Nature Dreams 7x7 skærm

Hypnotiserende naturbilleder

Det første værk består af en kæmpestor 7x7 meter skærm, der tårner sig op i kunstaksen. Vi møder skærmen bagfra, og den lille på knap tre år spæner ivrigt afsted for at se, hvad der mon gemmer sig på den anden side af skærmen. Her mødes vi af et syn, som hun næppe har set før: kolossale, abstrakte naturbilleder forandrer sig i en uendelighed på skærmen. De farverige og foranderlige former, der er skabt af kunstig intelligens, nærmest vælter ud af rammen og hypnotiserer publikum, der er stimlet sammen og sidder i klynger på gulvet. Hvis ikke vi havde et lille energifyldt barn med, ville vi voksne snildt kunne betragte værket meget længere - det føles nemlig helt terapeutisk at se den digitale kunst forandre sig. Den lille synes også værket er flot, men der er meget krudt, som skal brændes af efter køreturen, så vi forsætter hurtigt videre. Heldigvis er Arken et museum med store åbne rum og god gulvplads til at løbe på  - hvilket i øvrigt også er bekvemt for forældre med klap-og barnevogne.

Nature Dreams totalinstallation

Anadols andet værk fanger vores medbragte barn noget mere - her er der tale om en totalinstallation, hvor vi bogstavlig talt træder ind i værket. Den kunstige intelligens' abstrakte former går igen på alle vægge og spejles i det blanke gulv, som den lille betræder med langsomme skridt. Hun trisser forsigtigt rundt på gulvet, som var det et tyndt lag is, der kunne revne hvert øjeblik. Der opstår pludselig en spontan leg i installationen, hvor hun dirigerer os rundt - vi skal nemlig reddes fra den spejlblanke sø! Hun skiftevis sætter sig på den lille trappe, der fører ned til installationen, og drøner ud på gulvet for at redde os voksne. Omkring os trisser andre forundrede børn og voksne rundt i evighedsinstallationen - en virkelig anderledes og sjov oplevelse!

Udstillingen Butterfly

Kaktusmonster, krea-tid og leg på skaterbaner

Når vi nu alligevel er på Arken, kigger vi også ind i udstillingen Butterfly, der er kurateret af den danske kunstner Esben Weile Kjær. For at være helt ærlig, har det slet ikke strejfet os, at udstillingen vil være noget for os, men det viser sig at være helt forkert, udstillingen er nemlig et kæmpe hit hos den mindste!

Butterfly er opbygget som en scenografi, der minder om en forladt skaterpark eller et filmsæt, men med masser af farver og finurlige, udstillede værker. I rummet med skaterbaner er væggene knaldrøde, gulvet overmalet med grafitti og i det ene hjørne tårner en mellemting mellem en kødædende kaktus og et monster sig op. Den lille drages straks af det fantasifulde væsen, og beundrer det med store øjne. Man må dog ikke røre ved det, men det må man tilgengæld ved skaterbanerne, som vækker stor begejstring hos alle børn. De løber op og rutsjer ned, igen og igen - og vores barn vil slet ikke med videre, for hun leger jo!

Udstillingen Butterfly

I forlængelse af udstillingen er også indrettet et kæmpe krea-rum, hvor man kan klippeklistre og tegne på både gulve og vægge - og hvor tit må man lige det!? Espen Weile Kjærs udstilling er virkelig fed for børn i alle aldre!

Krea-rummet, der er en del af udstillingen Butterfly

Børnemenu med havudsigt

Er I på Arken, må I ikke snyde jer selv for et besøg i den arkitektoniske café, der disker op med masser af lækre frokostretter og den skønneste udsigt over havet. Vi nyder bl.a. en rødebedetatar på rugbrød med svamperemoulade, kapers, æble og balsamico, mens den lille tager en omgang pomfritter og æblejuice. Der er dog flere menuer at vælge imellem for de små, f.eks. Finns madpakke, der består af en bolle med smør, frugt og en brikjuice - virkelig børnevenligt! Der er desuden også højstole i cafeen, hvis man har brug for det.

Café Arken

Med maverne fyldte trisser vi ned og henter vores ting i garderoben, og vender snuderne hjemad. Vi er helt mættede af indtryk, og den lille falder i søvn i bilen på nul komma fem - sikke en dejlig familieudflugt!

Om Arken
  • Adresse? Skovvej 100, 2635 Ishøj
  • Pris? Voksne 140 kr. og børn under 18 år er gratis
  • Nature Dreams kan opleves frem til den 27. august 2023
  • Butterfly kan opleves frem til den 31. december 2023

Læs mere om Arken her.

Få 100-vis af rabatter i Børn i byen Klubben