Har I lyst til at rejse ud i verden med jeres lille baby eller tumling? Så leverer vi her en håndfuld tips, der kan gøre det mere trygt for jer at tilbringe kvalitetstid med jeres guldklump i sol og varme. Klar, parat, rejs!
Det kan virke uoverskueligt at tage sit lille barn med på den første rejse. Men ofte er tanker og bekymringer værre end virkeligheden. Kan den lille tåle varmen? Er der babymad på feriestedet? Og hvad med flyveturen? Med et par simple tips kan babys første tur nemt blive til en ægte drømmeferie. Og husk, at små børn er nemmest at rejse med, hvis forældrene lever i nuet. Så prøv at tage tingene som de kommer, så I får de bedste oplevelser og den mest afslappede ferie.
Selvfølgelig er det lidt af en omvæltning for de små, når temperaturerne udenfor pludseligt stiger med 10, 20 eller 30 grader. Sådan er det jo også for os andre. Men så længe, at I sørger for at give mindre tøj på og tjekke lidt hyppigere, om jeres guldklump ligger badet i sved, så er varmen i sig selv ikke skadelig for børnene. Solen er derimod i en lidt anden liga, så det er vigtigt, at den lille baby holdes i skyggen for så vidt muligt, mens tumlingerne bør smøres med solcreme ofte og eventuelt iføres tøj med uv-beskyttelse. Husk at pakke solhatte til hele familien.
I de lidt mere eksotiske dele af verden, vil man ofte kun kunne finde bleer i de større byers supermarkeder. Og det kan hurtigt blive en stressfaktor for jer, hvis den lille kører på sin sidste ble hjemmefra, og I ikke aner, hvor I får fat i nogle flere. Desuden er der meget stor forskel på kvaliteten af bleer i forskellige dele af verden. Så hvis I vil undgå farlig kemi og røde numser, kan det være en god idé at regne ud hjemmefra, hvor mange bleer, der bliver brugt på det antal dage, I skal være væk, og pakke dem i kufferten. I kan altid bruge en stofble som i gamle dage, mens I leder efter bleer, hvis I løber tør.
I er måske nervøse over ikke at kunne få fat i de samme smoothies eller modermælkserstatning, som baby er vant til at få derhjemme. Men det behøver slet ikke at være et problem. For det første kan I nemt have en bøtte af juniors modermælkserstatning med i kufferten, og for det andet skal I nok finde nogle andre madvarer, I kan lokke i jeres barn. Sydpå er der som regel et bredt udvalg af frisk frugt og grønt, som sikkert vil falde i god jord. Og ellers må I bare prøve jer lidt frem med noget brød og lignende. Der sker heldigvis ikke noget ved at leve af vandmelon og avocado i en uge, hvis det er det eneste barnet gider at spise. Husk at have håndsprit i tasken, så I kan spritte beskidte fingre før og efter måltiderne.
Når I rejser med små børn, kan der pludseligt være brug for en lur på farten. Med et let babytæppe ved hånden, er det nemt lige at svøbe babyen eller bare dække den lille til. Desuden kan tæppet være rigtig praktisk i andre sammenhænge. Hvis I for eksempel lander et sted, som ikke umiddelbart synes at være ammevenligt, kan klædet bruges til at dække lidt til, så I kan være diskrete og få ro. Eller hvis barnet er så stort, at det kan sidde selv, kan tørklædet bruges til at binde rundt om maven og fast til en stol, hvis ikke der findes en sikker høj babystol på de restauranter, I besøger. Et stort og let tørklæde kan også bruges, hvis ikke I har et babytæppe til formålet.
Det er en god idé at have en klapvogn med på ferie, så I kan køre junior rundt, og så der altid er et sted, hvor den lille kan tage en tiltrængt lur. Men det kan være risikabelt at tage sin egen vogn med, da den kan blive beskadiget under transporten og lignende. Hvis I rejser charter, så undersøg, om rejseselskabet har babypakker, man kan tilkøbe. Nogle steder kan man nemlig leje klapvogne og andet babyudstyr. Er det ikke muligt at leje en klapvogn på feriestedet, kan I også leje én hjemmefra gennem for eksempel BabyGolightly - de bor i Københavns Lufthavn, hvorfra I nemt kan afhente og aflevere det lejede udstyr. Og så er deres klap- og barnevogne så smarte, at de kan foldes sammen, så de næsten ikke fylder noget, og derfor tages med ind i flykabinen, så jeres baby kan ligge eller sidde hele vejen til og fra gaten.
Husk, at I er på ferie. Det kan være dybt frustrerende at ville overholde alle barnets normale lure og sengetider, for det kan være ret umuligt. Og måske er det i virkeligheden bedre for barnet at have flere vågne timer, når mørket falder på, fordi det samtidigt er lidt køligere om aftenen. Så prøv at pakke jeres stress over sovetider lidt væk, og tag det hele som det kommer. For uden for mange forventninger, undgår I forhåbentligt også nogle konflikter og dårlig stemning. Og I kommer jo tids nok hjem og finder tilbage til rytmen igen. Husk et myggenet til de mange lure i både klapvogn og rejseseng.
Først og fremmest kan det være en rigtig god idé at tale med sundhedsplejersken eller lægen om den forestående rejse med baby. Ved rejser til nogle dele af verden, kan det nemlig være en idé at få fremskyndet barnets vaccinationer.
Når det kommer til mad, drikke og fremmede bakterier på rejsen, handler det hovedsageligt om at overholde almindelige forholdsregler og vælge "sikre" madvarer. Får barnet modermælkserstatning som derhjemme, skal I selvfølgelig bare sørge for at koge vandet på forhånd lige som derhjemme, og bliver barnet ammet, er der blot en lille risiko for, at mors indtag af bestemte madvarer giver baby tynd mave. Dertil er det vigtigste at være opmærksom på, at barnet ikke mangler væske og dehydrerer i varmen. Hav altid en vanddunk ved hånden, spis godt med sodavandsis og giv lidt ekstra flaske eller bryst. Hav et termometer og lidt febernedsættende medicin med, hvis uheldet skulle være ude.